În decembrie 2021, peste 67.000 de români au încasat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN, arată o analiză realizată de Economica. Astfel, față de aceeași perioadă a anului 2020, s-a constatat o creștere cu 3% a numărului de beneficiari.
Militarii sunt cunoscuți drept „cei mai tineri” și „cei mai înstăriți” pensionari din România. Anul trecut, pensia medie a MApN depășea 4.500 de lei brut.
Valorile prezentate în acest articol vizează pensiile de serviciu acordate în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în evidenţele CPS a MApN.
Pensiile militare de serviciu reprezintă 65% din media soldelor, respectiv a salariilor lunare brute care au fost realizate la funcția de bază în șase luni consecutive, în ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, precizează sursa citată.
Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.
De asemenea, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3%, 6%, 9%, în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget, conform dispoziţiilor articolului 108 din acelaşi act normativ.