Casa de Pensii a anunțat că, în urma implementării noii legi de recalculare a pensiilor, unii dintre pensionari vor primi până la 6 pensii. Daniel Baciu a explicat cine se încadrează în această categorie, dar și care sunt condițiile pentru ca oamenii să pună mâna pe bani.
Românii care pot încasa plățile sunt cei care au solicitat pensionarea la finalul lunii august sau la începutul lunii septembrie 2024, mai exact în perioada în care a intrat în vigoare legea privind recalcularea pensiilor. Potrivit acestei legi, vârstnicii vor primi banii pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie și ianuarie. Ba chiar mai mult, se vor adăuga și sumele pentru luna februarie. Prin urmare, ei vor încasa un total de până la șase pensii.
De asemenea, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că lucrurile se vor desfășura treptat. Au fost rezolvate dosarele pentru luna septembrie, acum urmând să înceapă munca pentru lunile octombrie și noiembrie.
„În momentul de față, aplicația funcționează. S-a lucrat deja la luna septembrie, acum se procesează dosarele pentru octombrie și noiembrie. Persoanele care au ieșit la pensie pe noua lege își vor primi drepturile legitime în funcție de momentul în care au depus documentația,” a explicat Daniel Baciu.
Pe lângă faptul că pensiile nu au mai fost indexate cu rata inflației de la 1 ianuarie 2025, mii de pensionari nu și-au primit nici acum pensiile mărite după recalculare. Casele de pensii spun că volumul de muncă este uriaș și de aceea se confruntă cu întârzieri semnificative.
Cauza principală a acestor întârzieri este volumul imens de muncă pe care angajații Casei de Pensii îl au de gestionat. Fiecare dosar trebuie analizat în detaliu, actele depuse trebuie verificate cu atenție, iar datele trebuie introduse corect în sistemul informatic. Angajații Casei de Pensii susțin că sunt depășiți de volumul uriaș de dosare, scrie Capital.ro.
„Aceste cereri merg la arhivă, unde se întâlnesc cu dosarul pensionarului, iar apoi vin aici, pe coridor, unde colegii mei de la Serviciul de Stabilire vor stabili noul cuantum al pensiei, ținând cont de aceste adeverințe. Ulterior, dosarele se duc pe coridor, la Serviciul Plăți, pentru a fi plătite și oamenii să-și primească banii în cont”, a explicat Mihaela Vasil, director Casa de Pensii Arad.
„Venim, unii dintre noi, și mai devreme la serviciu, ca să putem face față tuturor dosarelor care ni s-au administrat. Trebuie să fim foarte atenți la toate datele pe care le introducem în aplicațiile informatice. Volumul de lucru este foarte mare, fiind multe recalculări”, a spus unde dintre angajatele Casei de Pensii.