„Noi vom încerca să introducem sistemul de pensii ocupaţionale, care este în toată lumea. Se ştie bine că nu există decât o singură ţară în lume care are sistemul pensiilor militare în sistemul public. Eventual, vom forma un capitol special în lege pentru ei, aşa cum este, de exemplu, în Franţa. Există o lege cadru, care are mai multe capitole pe diverse profesii. O să studiem acest lucru, dar în orice caz acest fapt nu se va întâmpla anul acesta, ci anul viitor, atunci când considerăm că un guvern care se instalează pe o perioadă de patru ani poate să lucreze în tihnă la o lege şi să o facă corectă”, a precizat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, la România TV.
Indexarea pensiilor rămâne o discuţie deschisă, a mai spus Câmpeanu.
„În orice recalculare care s-a făcut în România, dar şi în alte ţări, atunci când din recalculare s-au produs majorări, acestea au fost primite, când s-au produs diminuări acestea nu au fost operate, menţinându-se pensia respectivă. Binenţeles, nu s-a mai acordat nicio majorare până când punctajul nu a ajuns la nivelul corespunzător”, a explicat ministrul.
Cât despre indexarea pensiilor de anul viitor, ministrul Muncii spune că discuţiile vor începe după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional. „După negocierile cu Fondul Monetar, care vor avea loc la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie, o să începem construcţia bugetară pentru anul viitor şi abia după aceea o să putem discuta”, a conchis ministrul Muncii.
O altă schimbare îi vizează pe revoluţionari. Dosarele acestora vor fi verificate şi vor primi doar o indemnizaţie fixă. „Revoluţionarii vor primi o indemnizaţie fixă şi atât, nu va mai fi corelată cu nimic altceva. Este o propunere, încă odată spun, o să o discutăm împreună cu ei”, a mai spus Mariana Câmpeanu.