Sătui de promisiunile deșarte ale autorităților, pensionarii trec la fapte. Organizaţiile de pensionari protestează, marţi, la Guvern, dar şi la sediile prefecturilor din ţară. Aceștia solicită respectarea obligaţiei constituţionale de a creşte nivelul de trai prin majorarea pensiilor.
Citește și Marius Budai, anunţul aşteptat de 5 milioane de pensionari. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023
Pensionarilor le-a ajuns cuțitul la os atunci când Guvernul a refuzat aprobarea majorării pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor.
Federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari susțin creşterea cu 26% a pensiilor începând cu luna noiembrie a acestui an, majorarea valorii punctului de pensie la 1.840 lei, măsuri de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat, pe anul 2023 aprobat de Parlament sau modificarea actului normativ privind transferul contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi, astfel încât pentru anul viitor să nu se prevadă nicio sumă, estimându-se astfel 12 miliarde de lei care vor rămâne la bugetul de asigurări sociale pentru creşterea pensiilor.
Pentru ca pensionarii să poată trăi decent în aceste vremuri zbuciumate din punct de vedere economic, profesorul Mircea Coșea susține că pensiile ar trebui majorate cu aproape 30%, adică procentul inflației la produsele de consum curent și cât reprezintă scăderea puterii de cumpărare. Acesta a subliniat că principala problemă e că sunt puțini bani la buget, iar aceștia vor deveni și mai puțini, căci se închid multe firme plătitoare de taxe și impozite.
„O majorare a pensiilor ar trebui să fie făcută cu rata inflației. Inflația oficială e de 15,3 – 15,8%. Deci dacă plecăm de la inflația oficială, a INS, ar trebui să fie o creștere de 15,3 – 15,8%.
Dar nu mai putem să lucrăm cu asemenea metode pentru că adevărata inflație, cea a produselor care sunt de consum curent, e mult mai mare, ajunge la aproape 30% după anumite calcule. Oricum ea depășește 25%. Deci ar trebui să fie o creștere a pensilor cu 25% până la 30%, ceea ce nu e posibil.
Uitați-vă la situația țării: 9.600 de firme, de companii își încetează activitatea. Ele sunt plătitoare de impozite și taxe. Asta înseamnă că bugetul țării va suferi foarte mult. De unde bani? Tot din împrumuturi?
Deci ar trebui să fie făcută o creștere pe scăderea puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare a scăzut cu 30%, pe datele lunii august. Poate acum e chiar mai mult. Asta înseamnă că ar trebui să fie o astfel de creștere. Nu e posibil.
Și atunci această creștere de 10% pe care o tot pretinde Guvernul de două, trei ori pe zi, când ministrul apare la diferite posturi TV, e un fel de plată socială, un fel ajutor, să zicem, pe care Guvernul îl dă pensionarilor, dar nu are legătură cu creșterea pensiilor”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, la B1TV.