Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, se impune de urgenţă actualizarea punctului de pensie, deoarece nivelul de trai al pensionarilor a scăzut semnificativ.
„Prin aplicarea în anul 2010 a prevederilor OUG nr. 114/ 2009, guvernarea din 2009-2012 a plafonat şi îngheţat pensiile la un nivel insuportabil pentru toţi pensionarii din România, valoarea punctului de pensie devenind doar 29,06% din salariul mediu brut, iar rata de înlocuire a salariului cu pensia ajungând să fie doar la 37%, faţă de 62% în anul 2001. Din acest motiv se impune de urgenţă actualizarea punctului de pensie conform Legii nr. 263 /2010”, se arată în comunicatul citat.
FNSPR solicită, totodată, clasei politice să reformeze sistemul de pensii prin adaptarea acestuia la normele Uniunii Europene.
„Forma, conţinutul, modul de aplicare a actualului sistem de pensii corespund unui mecanism învechit, retrograd, care nu mai poate să facă faţă cerinţelor actuale. În consecinţă, se impune o regândire a corelaţiei echitabile ce trebuie să existe între veniturile salariale din perioada activă cu drepturile de pensie cuvenite pentru perioada pasivă, pe baza unor noi principii. Protestăm, de asemenea, faţă de refuzul nejustificat al Comisiei Permanente a Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice (CNPV), de a coopta federaţia noastră, care este reprezentativă la nivel naţional (cu peste 120.000 de membri grupaţi în 25 de organizaţii judeţene şi cea a municipiului Bucureşti)”, se mai spune în comunicat.
Citeşte şi AMNISTIA fiscală şi reducerea CAS, dezbătute săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor