TRADIŢII DE PAŞTE. Pensiunile din Valea Rece sunt în febra pregătirilor pentru Paşte, informează România TV. Aluatul pentru pâinea de casă este pus la dospit cu plămădeală din cartofi. Vreo două ceasuri îi trebuie să crească, tocmai bine pentru ca lemnele din vatră se transforme în jar, iar cuptorul să se încingă pentru copt. Odată pâinile vârâte în vatră, vine rândul cozonacilor.
Citeşte şi Cum să ne decorăm masa de Paşte: Cele mai frumoase idei pentru o petrecere inedită GALERIE FOTO
„Aici pregătim cozonac ceangăiesc şi îl pregătim cu nucă şi după aia pune ou pe ea şi punem la cuptor”, spune o gospodină. Între timp, bărbații taie mielul și îl pregătesc. Ouăle vor fi încondeiate ultima dată. Femeile din Valea Ghimeșului învață încă din copilărie să le înflorească cu zeci de modele, care mai de care mai complicate.
„pictăm ouă de mici, am învăţat de la bunica. Multe modele ştiu să fac. De exemplu modelul de tandafir, modelul bradului, a spus o doamnă. Specialitatea zonei, un produs unic inventat de gopodine este ciolanul afumat copt în pâine.
Citeşte şi PAŞTE 2014: Românii aleg vacanţe scumpe de Paşte. Cât costă un sejur de cinci nopţi în Poiana Braşov
„La sărbători obişnuim să pregătim pâine cu ciolan afumat, aşa este obiceiul la noi în Valea Rece. Este o pâine bogată, gustoasă, un deliciu de Paşte”, a spus Anamaria Csillag, administrator pesniune.
Bunătățile de dulce vor umple mesele abia după ce preoții vor vesti Învierea Mântuitorului. Până atunci, toată suflarea, chiar și turiștii străini trebuie să respecte tradiția. Așa că vor mânca doar bucate de post: ciorbă de cartofi cu tarhon și sarmale cu orez și păsat.