Potrivit adevarul.ro, acest festival, în care sunt antrenate pensiunilor din ANTREC Buzău, reprezintă cea mai bună ocazie pentru a lansa pe piaţă noul produs turistic. Maeştrii-bucătari şi-au dezvăluit talentele şi au prezentat zeci de platouri pline cu sărmăluţe în foi de viţă, de varză dar şi din alte plante.
Pompiliu Blidaru, de la pensiunea Varlaam a declarat: „Sarmalele de Varlaam se fac cu frunze de paltin acrite în apă sărată de pârâu. Se fac atât din carne de porc dar şi de oaie. Sunt multe alte ingrediente care se folosesc numai la noi în zona de munte de care turiştii se vor convinge atunci când ne vor vizita”.
Fiecare turist îşi poate comanda meniul cu sămăluţele preferate şi poate solicita de asemenea şi un tur al bucătăriilor buzoiene.
„În judeţul Buzău, de fapt în toată ţara, sarmaua se prepară în feluri diferite. Se foloseşte carnea de porc, sau de vită, frunze diverse, si gustul diferă de la o zonă a ţării la alta. Drumul Sarmalelor începe astăzi la Buzău şi va continua spre Moldova, mai întâi în Vrancea apoi va ajunge şi în Transilvania. Sigur vor fi mulţi turişti care vor alege acest program”, a anunţat Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău.
Ideea de a lansa acest proiect, le-a venit atunci când au remarcat faptul că tot mai mulţi turişti străini comandau sarmale.
„Sarmaua este un produs culinar care în meniurile şi cărţile de specialitate internaţionale figurează ca aliment tradiţional românesc. Românii au produs sarmale cu carne de oaie, vită, pasăre, peşte. Mai nou, se prepară sarmale cu legume, fructe de pădure, pentru perioadele dintre posturi. Pensiunile buzoiene sunt de apreciat pentru că atrag turişti cu ajutorul acestui produs culinar”,a adăugat Rareş Gheorghe, un maestru în arta culinară.
Buzoienii sunt inventivi şi de aceea în anii trecuţi, pensiunile au mai lansat şi „Drumul Cramelor” sau „Nunta de la Buzău”.