Mulți și-au rezervat camere încă din luna octombrie, astfel că la jumătatea lunii decembrie toate locurile erau ocupate. Cele mai căutate în acest an au fost casele vechi țărănești din lemn, unele vechi de peste 100 de ani, bine conservate și transformate în pensiuni de către proprietarii acestora.
„Casele vechi din lemn sunt foarte apreciate de turiștii care cunosc zona, turiștii informați despre arhitectura și construcția caselor din lemn, deși destul de rare, mai pot fi găsite în câteva localități din județ. Proprietarii acestor case au încercat să păstreze autenticul acestor construcții, patina de vechi, fără a aduce modificări interioarelor, cât și clădirii la exterior. Avem doar câteva case răsfirate prin unele sate, însă multe sunt aproape necunoscute. Partea bună e că în ultimii ani persoane mai tinere care s-au lansat în turismul rural și cel mai probabil văzând alte modele în afara țării au investit în pensiuni construite din lemn, pensiuni care imită vechile case maramureșene. Genul acesta de pensiuni ce atrag prin construcția lor unică îmbie turiștii să poposească pentru câteva zile ori să revină în timp pentru un concediu îndelungat”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele ANTREC Maramureș, Victoria Berbecaru.
Turiștii care au venit special în Maramureș pentru a petrece Revelionul și vacanța de Anul Nou au optat pentru pensiunile situate în vecinătatea stațiunilor montane și a unei legături mai rapide spre gara de unde pleacă trenul cu aburi Mocănița.
„Iarna acesta nu prea fost prea darnică în zăpadă, iar o bună parte dintre turiști s-au îndreptat spre pensiunile rurale din localitățile aflate în vecinătatea unor stațiuni turistice. La munte e zăpadă din belșug, se poate schia și unii au ales să fie cât mai aproape de pârtiile de schi. Turiștii dornici de o plimbarea cu trenul Mocănița pe Valea Vaserului au ales pensiunile din Vișeu de Sus, localitate în care se afla gara de plecare a trenului, dar și pensiunile din localitățile apropiate. Norocul turiștilor e că distanțele dintre locurile de cazare și gară sunt scurte, iar plecarea se poate face cu o marjă de o oră înaintea plecării trenului. Ideal ar fi ca turiștii care se gândesc la o plimbare cu trenul să-și efectueze rezervările din timp” a mai spus Victoria Berbecaru.
Conform ANTREC, în județul Maramureș sunt peste 440 de pensiuni, moteluri, hoteluri și restaurante.
Citeşte şi Obiceiuri pentru noroc şi semne despre viitorul an, de Revelion