Jim Mattis, fostul ministru al Apărării, care şi-a părăsit funcţia odată cu intrarea în noul an, a aprobat ca Marina SUA să cheltuiască 2,9 milioane de dolari dintr-un fond alocat „cheltuielilor extraordinare” pentru a plăti contractorii locali în vederea construirii unui drum perimetral în jurul unei baze din România, care găzduieşte principalul sistem antirachetă al SUA din Europa, şi să plătească factura pentru maşină.
„Cred că această cheltuială va evita deteriorarea relaţiilor internaţionale dintre România şi SUA, precum şi criticile opiniei publice”, a declarat Mattis.
Fostul auditor general al Pentagonului, Mike McCord, a afirmat într-un email că este „neobişnuit, indiferent de sursa de finanţare, să se folosească fondurile SUA pentru a cumpăra un vehicul pentru o ţară gazdă”.
Plata către Ministerul Apărării Naţionale acoperă fondurile pe care personalul Marinei le-a emis eronat în 2016 şi 2017, fără o autorizaţie corespunzătoare. Plata a fost oprită înainte ca aceste fonduri să fie transferate.
Plata este puţin mai mult decât o eroare de aproximare pentru un departament responsabil de un buget de 716 miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru acest an fiscal. Însă demonstrează ce paşi era dispus Mattis să urmeze pentru a îmbunătăţi relaţiile SUA cu aliaţii, în acest caz un membru NATO care găzduieşte un sistem antirachetă cheie.
Căpitanul John Perkins, un purtător de cuvânt al marinei în Napoli, a afirmat într-un email că anul trecut oficialii au cerut secretarului marinei să aprobe fonduri pentru a face această plată deoarece „drumul perimetral va ajuta forţele române să ofere o securitate externă mai bună”.