”Vom menţine angajamentul nostru pe teren atât timp cât este necesar, pentru a ne susţine partenerii şi a împiedica reîntoarcerea grupărilor teroriste în această ţară. Sprijinul SUA nu se va încheia până când Stat Islamic nu va fi complet înfrânt”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Coaliţia condusă de SUA estimează că în Siria şi în Irak au rămas aproximativ 3.000 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic.
”Pentru ca înfrângerea Stat Islamic să fie permanentă, coaliţia trebuie să se asigure că acesta nu se poate regenera, recuceri terenul pierdut sau pregăti atentate în străinătate”, a adăugat Pahon, adăugând că retragerea forţelor armate americane din Siria este condiţionată de ”situaţia din teren”.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.
Pahon a precizat că Statele Unite s-au implicat în conflictul din Siria pentru a contracara ameninţările venite dinspre gruparea jihadistă Stat Islamic, adăugând că SUA vor continua eforturile în lupta împotriva terorismului şi în stabilizarea Siriei.