Pentagonul nu este de acord cu cererea lui Zelenski, ca statele membre NATO să doboare dronele ruseşti care le traversează spaţiul aerian: „Ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

Preşedintele Volodimir Zelenski îndeamnă tot mai insistent aliaţii din NATO să ajute la interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti deasupra Ucrainei, aşa cum fac în cazul Israelului, dar Washingtonul a indicat joi că nu este de acord cu un astfel de demers în cazul Ucrainei, pentru că situaţia ar însemna o implicare diferită în război, după cum a explicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.
Marius Gherghe
04 oct. 2024, 17:28
Pentagonul nu este de acord cu cererea lui Zelenski, ca statele membre NATO să doboare dronele ruseşti care le traversează spaţiul aerian:

„Pot Statele Unite şi aliaţii să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face şi cu Ucraina?” a întrebat un jurnalist la briefingul de presă al Pentagonului.

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a răspuns că este vorba despre două situaţii şi câmpuri de luptă foarte diferite.

„Preşedintele, chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (Pentagonul – n.r.) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Ucraina a reuşit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacităţi, pentru a-şi recupera teritoriul. Secretarul (Austin Lloyd – n.r.) tocmai a avut o convorbire telefonică cu dl.Umerov (Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării – n.r.), pentru a obţine informaţii actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înţelege mai bine de ce alte capacităţi ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh.

„Preşedintele s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-şi recăpăta teritoriul suveran”, a adăugat ea.

„Dar doborârea acestor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?” a vrut să ştie jurnalistul.

Citeşte şi: Mark Rutte, noul secretar general al NATO, spune că dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al ţărilor membre trebuie să fie doborâte: „Acest lucru este important pentru NATO îîn ansamblu”

„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”, a răspuns purtătoarea de cuvânt. „În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a punctat ea, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării.

„Apărarea aeriană a Ucrainei este la fel de importantă înainte de iarnă şi se fac progrese reale în doborârea în comun a rachetelor şi dronelor ruseşti”, a susţinut joi seară, în alocuţiunea sa zilnică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în ziua în care l-a primit la Kiev pe noul secretar general al NATO, Mark Rutte. „Constatăm că unul dintre principalele motive ale deficitului de securitate pe cerul Ucrainei şi, în special, în apropierea frontierelor NATO – ale vecinilor noştri – este lipsa deciziilor privind munca în comun, privind apărarea comună.

Ceea ce funcţionează pe cerul din Orientul Mijlociu şi ajută Israelul să se apere poate funcţiona şi pe cerul din partea noastră de Europă – Ucraina – şi poate contribui la salvarea de vieţi”, a pledat Zelenski, aşa cum făcuse şi cu o seară înainte. „Există soluţii tehnice speciale şi există tactici destul de eficiente”, susţine liderul ucrainean. „Astăzi am discutat despre acest lucru cu Mark Rutte şi vom continua să convingem toţi partenerii noştri de ceea ce trebuie să fie pus în aplicare – de ceea ce este nevoie pentru a proteja eficient cerul”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Vama dintre Ucraina și România, lovită cu drone de forțele rusești. Doi șoferi de TIR au fost răniți de explozii

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să fie atenție la cheltuieli
Capital.ro
Se elimină în 15 zile. Obligație pentru proprietarii de terenuri. Amendă 20.000 lei
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție ȘOC! Românii au înlemnit când au văzut-o în fustă mult prea SCURTĂ și…
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
Cum și-a găsit mașina un clujean, după ce a fost ridicată abuziv de pe o parcare cu abonament. Bărbatul a câștigat definitiv procesul cu Primăria
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Prețurile locuințelor și chiriilor au explodat. România a campioană la creșteri
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Război în Israel: Viitorul șef Hezbollah a fost vizat într-un atac cu bombe grele antibuncăr. Bilanțul morților a ajuns la 37 în ultimele 24 de ore
Cancan.ro
Oana Ciocan rupe tăcerea după ce Zanni a dezvăluit că Jador ar fi agresat-o: 'Vă asigur că Poliția știa'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferii cu ITP la mașină. Poliția îți suspendă pe loc talonul auto
StirileBZI
Sunt cele mai mari pensii din România! Aceștia sunt cei mai bogați pensionari de la noi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor
substantial.ro
Liceele la care au predat familia Iohannis, decorate cu cel mai înalt grad din Ordinul Meritul pentru Învățământ
MediaFlux
Se dau AJUTOARE de 500 de lei! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare un aliment de bază pentru români: se mai cultivă doar 15% față de acum 10 ani