Noile măsuri, care ar permite prezența mai multor brigăzi americane în Europa în orice moment, au fost prezentate cu prilejul unui forum desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Simi Valley (California), la care au luat parte responsabili din domeniul militar și al apărării.
Aceștia au condamnat agresiunea militară și amenințările venite din partea președintelui Vladimir Putin și au atras atenția că SUA nu trebuie să permită să fie distrase de la conflictul din Ucraina de cooperarea Moscovei cu Occidentul în războiul sirian.
Generalul Philip Breedlove, comandantul forțelor aliate ale NATO în Europa, a afirmat că ar dori ca mai multe brigăzi să fie implicate ca forțe rotaționale în Europa, o decizie asupra acestei propuneri urmând să fie făcută ‘în lunile următoare’.
La rândul său, gen. Mark Milley, șeful de Stat Major al armatei americane, a declarat că aceasta își actualizează instruirea pentru a face față amenințărilor venite din partea forțelor ruse, învățând să răspundă războiului hibrid, care combină forțe regulate și neregulate, propagandă și tactici neconvenționale pentru a semăna confuzie. Gen. Miller s-a declarat și el în favoarea trimiterii de trupe suplimentare în Europa, cu titlu temporar, potrivit Agerpres.
Astfel de măsuri sunt esențiale pentru a ne asigura că în Europa nu va izbucni un nou conflict, a subliniat același oficial, într-un interviu pentru WSJ, apreciind că ‘agresiunea căreia nu i se răspunde este probabil să ducă la mai multă agresiune’.
Propunerea privind suplimentarea forțelor rotaționale trebuie dezvoltată oficial de strategii Pentagonului, apoi aprobată de administrația Obama și finanțată de Congres.
Armata va face presiuni pentru includerea fondurilor necesare într-o solicitare bugetară ce va fi transmisă Congresului la începutul anului viitor, au indicat oficiali.
Citeşte şi Avertisment dur de la Beijing: China le cere Statelor Unite să nu îi ameninţe suveranitatea
Prezent la același eveniment, ministrul apărării Ashton Carter a avertizat și el în legătură cu agresiunea rusă, în intervenția sa de sâmbătă remarcând că Moscova pare să ‘arunce gaz’ peste focul din Siria, și criticând ‘zăngănitul de săbii nuclear’ al rușilor. Conform WSJ, oficiali ruși au refuzat duminică să comenteze pe marginea acestor subiecte.
Statele membre NATO discută în prezent despre creșterea numărului de trupe staționate în țările aliate vecine cu Rusia și despre punerea lor sub comanda oficială a Alianței. Următoarele discuții pe această temă vor avea loc cel mai probabil la începutul lui decembrie între miniștrii de externe, în perspectiva summitului de la Varșovia din iulie 2016.
După cum remarcă WSJ, responsabilii militari americani au fost mai duri în comentariile lor despre peisajul militar americano-rus atât în comparație cu Casa Albă, cât și cu oficiali europeni.În timp ce Casa Albă le-a cerut în ultimele săptămâni unor oficiali militari să-și tempereze unele comentarii, administrația urmează o strategie care le permite reprezentanților Pentagonului să vorbească despre întărirea apărării, simultan cu tentativa diplomaților de a angaja discuții cu Moscova.
Citeşte şi Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în Pacific, în apropiere de un portavion american
Potrivit unui oficial din administrația Obama, este însă normal ca Pentagonul și Departamentul de Stat ‘să urmeze piste diferite’. În timp ce Pentagonul se concentrează pe creșterea capacității de reacție europene, Departamentul de Stat desfășoară demersuri diplomatice ‘acolo unde putem și unde este în interesul nostru’. Pe de altă parte, gen. Breedlove a avertizat că, prin cooperarea cu Rusia, Occidentul va ajunge să accepte anexarea Crimeii și sprijinul acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei.
În schimb, ministrul apărării a apărat ceea ce a numit o abordare echilibrată față de Rusia, insistând că Moscova poate juca un rol constructiv în soluționarea conflictului din Siria, dar fiind de acord că NATO are nevoie de noi strategii pentru a descuraja Rusia.
În eventualitatea unui conflict, a estimat gen. Breedlove, SUA se vor confrunta atât cu problema transportului de trupe spre Europa, cât și cu cea a deplasării de forțe și echipamente de la aeroporturi și din porturi spre prima linie a zonelor de conflict.
‘Marina rusă nu va sta deoparte uitându-se la noi cum întărim noi Europa’, în cazul unui conflict, a mai declarat gen. Breedlove, remarcând că, ‘în ultimele două decenii, nu ne-am gândit la faptul că va trebui să ne croim drum peste Atlantic’.
La rândul său, Ashton Carter a mai afirmat că SUA investesc în tehnologii destinate să contracareze noile investiții militare rusești, printre aceste tehnologii aflându-se lasere, un nou bombardier și drone modernizate. Totodată, Statele Unite își actualizează planurile operative de apărare împotriva armatei ruse, ‘având în vedere modificarea comportamentului Rusiei’, a indicat șeful Pentagonului, responsabilii militari fiind însă de părere că orice noi desfășurări vor trebui atent calibrate pentru a-și îndeplini funcția de descurajare.