Petrol rusesc, interzis în urma sacțiunilor impuse de Occident, urmează un traseu ocolitor de sute de kilometri către un furnizor militar american. Este nevoie de o trecere prin Grecia și Turcia până să ajungă pe teritoriul american, între timp petreolul rusesc pierzându-și proprietatea.
Citește și: VIDEO Greta Thunberg, arestată la Londra în timpul unui protest împotriva industriei petroliere
După ce Occidentul a anunţat interdicţii asupra petrolului rusesc, ca răspuns la invazia din Ucraina, o rafinărie grecească care deserveşte armata americană a acţionat rapid pentru a se adapta la noile condiții de lucru. Compania le-a spus investitorilor că a încetat să mai accepte petrolul interzis şi că a găsit în schimb alte surse, însă nu a specificat și care sutn acestea.
Motivul pentru care petrolul rusesc a putut fi eliminat atât de uşor din lanţul de aprovizionare a constat în transformarea lui și „plimbarea” pe un traseu atât de lung încât proprietatea rusească a dispărut. Astfel, produsele petroliere care proveneau din Rusia au continuat să ajungă la rafinăria Motor Oil Hellas din Marea Egee, Grecia, potrivit The Washington Post, care a analizat datele privind transportul maritim şi tranzacţiile comerciale.
Combustibilul rusesc este transportat din porturile ruseşti de la Marea Neagră către Turcia prin strâmtoarea Bosfor. Combustibilul nu mai este marcat ca fiind rusesc atunci când ajunge în Grecia, pentru că este rafinat și amestecat într-o rezervă cumpărată în parte de armata americană. Astfel, petrolul rusesc urmează o rută nouă, de sute de kilometri, prin intermediul unei instalaţii de depozitare a petrolului din Turcia, traseu ce a permis să fie ascunsă amprenta Rusiei, deoarece proprietatea produselor a trecut de mai multe ori de la un proprietar la altul înainte de a ajunge în Grecia.
Potrivit estimărilor publicației americane, depozitul de la Dortyol, Turcia, a primit pe mare 3,5 milioane de barili de păcură proveniți din Rusia în ultimii doi ani. De la intrarea în vigoare a sancţiunilor Uniunii Europene, în februarie, au fost livrate 2,7 milioane de barili de petrol rusesc către Dörtyol. În aceeaşi perioadă, 4,2 milioane de barili de păcură au fost transportate de la terminal către Motor Oil Hellas. Aceste transporturi reprezintă cel puţin 56% din toată păcura pe care rafinăria grecească a primit-o pe mare.
Se ştie însă că, din martie 2022, când Statele Unite au impus sancţiuni privind interzicerea petrolului rusesc, Pentagonul a încheiat noi contracte cu Motor Oil Hellas în valoare de aproape un miliard de dolari. Între timp, aproximativ 69% din transporturile trimise către Dortoyl au fost de origine rusă, a raportat Post, citând datele Project on Government Oversight.
„În timp ce unele transporturi către Motor Oil Hellas ar putea respecta peisajul în evoluţie al sancţiunilor şi embargourilor, dinamica pune Pentagonul într-o poziţie incomodă: Pe de o parte, guvernul american trimite miliarde de dolari în armament în Ucraina pentru a se apăra împotriva invaziei preşedintelui rus Vladimir Putin, iar pe de altă parte, este posibil să cumpere produse care conţin combustibili fosili ruşi, principalul motor economic al maşinăriei de război ruseşti”, a declarat grupul de monitorizare.
Pentagonul a declarat pentru Yhe Washinghton Post că nu ştia despre originea rusă a produselor petroliere, deoarece responsabilitatea pentru respectarea sancţiunilor revine contractorilor, adică grecilor de la Motor Oil Hellas. Agenţia însăşi nu dispune de instrumente pentru a controla furnizorii, a arătat Pentagonul. În ceea ce o priveşte, rafinăria Motor Oil Hellas a declarat că societatea „nu cumpără, procesează sau comercializează petrol sau produse ruseşti” şi că „toate importurile sale sunt certificate ca fiind de origine nesancţionată”.
Departamentul Trezoreriei SUA a trimis, însă, solicitări către 30 de proprietari a aproximativ o sută de nave suspectate că transportă petrol rusesc contrar plafonului de preţ convenit de statele occidentale.