Dacă un asemenea eveniment se va produce, atunci consecinţele vor extinse, majore nu numai pentru părţile potenţial beligerante, ci pentru întreg Mapamondul.
Raportul publicat miercuri de generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane, a evidenţiat Rusia şi China ca state agresive şi ca o ameninţare pentru interesele de securitate ale Statelor unite. „Acţiunile militare ale Rusiei subminează securitatea regională în mod direct şi prin intermediul forţelor ‘proxy”, se arată în raport.
Documentul arată şi faptul că prezenţa trupelor ruseşti în Ucraina reprezintă o sursă de tensiune între Washington şi Moscova.
Relaţiile dintre SUA şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel pe care l-au avut după perioada Războiului Rece – care s-a încheiat în 1991 – mai ales după izbucnirea conflictului din Ucraina, când regimul totalitar al fostului preşedinte Viktor Ianukovici a fost răsturnat de la putere şi înlocuit cu un regim care să ducă Ucraina pe calea democraţiei, potrivit DefenseOne.com
Actualmente, conflictul din estul Ucrainei a luat ampăloare şi, deşi părţile aflat în conflict au încheiat acorduri de pace, armistiţiul este încălcat în mod repetat, iar SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că trimite soldaţi şi arme în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe rebelii separatişti, iar Rusia la rândul ei neagă toate acestea şi pretinde că nu a treimis soldaţi ruşi „sub acoperire” să lupte în Ucraina. În replică, Moscova acuză Washingtonul pentru amplificarea tensiunilor din Ucraina prin trimiterea de arme pentru susţinerea armatei ucrainene.
Între timp, legăturile dintre China şi SUA s-au deteriorat, după ce Washingtonul a acuzat recent Beijingul de desfăşurarea de atacuri cibernetice împotriva unor companii şi obiective americane, iar SUA îi cer Beijingul să reducă tensiunile din Marea Chinei de Sud.