Este vorba despre prima diminuare a bugetului Apărării prezentat de Executivul american de la atentatele de la 11 septembrie, care nu include costurile operaţiunilor de război.
Proiectul de buget pe 2012 se ridica la 553 de miliarde de dolari, sumă care nu include costul operaţiunilor din Irak şi Afganistan (118 miliarde de dolari). Senatul şi Camera Reprezentanţilor au adoptat la sfârşitul lui decembrie un buget al Apărării, fără operaţiunile de război, în valoare de 547 de miliarde de dolari.
Pentru exerciţiul bugetar din 2013, care durează din octombrie 2012 şi până în septembrie 2013, Departamentul american al Apărării va solicita 525 de miliarde de dolari, în afara costurilor operaţiunilor din Afganistan, potrivit acestor oficiali care au solicitat protecţia anonimatului, confirmând o informaţie publicată de Wall Street Journal.
Această diminuare a proiecţiei bugetare se înscrie în cele 487 de miliarde de dolari de economii pe care Pentagonul urmează să le facă în cursul următorilor zece ani, în cadrul luptei împotriva deficitului bugetar „abisal” al Statelor Unite.
Pentagonul se aşteaptă în anii următori la reduceri ale efectivelor forţelor aeriene terestre şi anumitor programe de înarmare, situaţie care provoacă critici din partea anumitor aleşi republicani şi a industriei de armament.
Apărarea este în continuare sub efectul reducerilor suplimentare automate în următorii zece ani, în valoare de aproximativ 600 de miliarde de dolari, care se vor declanşa în mod automat, în 2013, în lipsa unui acord în Congres cu privire la continuarea reducerilor cheltuielilor statului la nivel federal.
Secretarul american al Apărării Leon Panetta a denunţat în numeroase rânduri acest „mecanism al sfârşitului lumii”, care va paraliza, în opinia sa, apărarea Statelor Unite.
Preşedintele Barack Obama urmează să prezinte proiectul de buget pe 13 februarie.