Pentru 100 de ani, Ucraina nu mai depinde de gazul rus. Va exploata propriile-i zăcăminte de şist

Pentru prima oară în ultimele două secole, Ucraina întrevede o cale de independenţă energetică faţă de Moscova, prin intermediul unor exploatări de gaze închise în era sovietică şi a unor zăcăminte de şist cu rezerve suficiente să asigure necesarul ţării timp de 100 de ani.
Romania TV
02 mai 2012, 17:28
Pentru 100 de ani, Ucraina nu mai depinde de gazul rus. Va exploata propriile-i zăcăminte de şist

Royal Dutch Shell, Exxon Mobil şi Chevron, trei dintre cele mai mari patru companii petroliere la nivel mondial, au participat săptămâna trecută la o licitaţie din Ucraina pentru drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze, transmite Bloomberg.

„Ucraina este un fruct uşor de cules. Are bazine bine cunoscute care au fost prost administrate şi subfinanţate. Există un consens la nivelul industriei privind potenţialul uriaş al acestora”, a declarat Bertrand des Pallieres, director general al companiei Cadogan Petroleum din Londra, implicată în 14 proiecte din Ucraina.

Dacă forajele din Ucraina vor avea succes, ţara va putea să îşi reducă dependenţa de gazele livrate de Gazprom, punând capăt vulnerabilităţii economiei la deciziile luate la Kremlin.

Ucraina, care a făcut parte din imperiul rusesc din secolul 18 şi apoi din Uniunea Sovietică până în 1991, deţine mii de puţuri convenţionale de gaze naturale, multe dintre ele închise şi abandonate în anii ’70, când Moscova a decis să transfere producţia în Siberia.

Ucraina intenţionează să scoată la licitaţie, în această lună, o participaţie de până la 70% la un proiect de la zăcământul Oleska din vestul ţării şi la Iuzivska, în est.

În aceste regiuni există rezerve de gaze convenţionale şi de şist, iar ENI şi TNK-BP au plătit fiecare între 1,3 milioane dolari şi 1,9 milioane dolari pentru dreptul de participare la licitaţia de atribuire a licenţelor, potrivit guvernului de la Kiev.

Statul vrea să mai atribuie două licenţe de explorare a gazelor în Marea Neagră şi o alta la un zăcământ terestru, în următoarele săptămâni.

Ucraina are potenţialul să îşi tripleze producţia internă de gaze la 60 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, până în 2030, cu ajutorul companiilor internaţionale, şi ar ajunge la un nivel atins în anii ’60, când asigura o treime din necesarul URSS, punând capăt dependenţei de Rusia, a declarat Pallieres.

Pentru triplarea producţiei la nivelul din era sovietică, Ucraina are nevoie să investească anual până 10 miliarde de dolari, în următorul deceniu, a adăugat şeful Cadogan Petroleum.

Compania de stat Naftogaz a cumpărat anul trecut 45 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, pentru care a plătit 13,9 miliarde de dolari, respectiv 8,4% din PIB, a declarat în martie Anatoli Miarkovski, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

Autorităţile de la Kiev vor reducerea preţului gazelor ruseşti la 250 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la nivelul de 416 dolari în primul trimestru, pentru a diminua deficitul bugetar care a atins anul trecut 4,3% din PIB.

Rusia cere în schimb o participaţie la operatorul gazoductelor ucrainene, care transportă până la 80% din gazele siberiene destinate Uniunii Europene, dar Ucraina se opune.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?