Pentru această mamă, iadul continuă şi după Mariupol. A stat 34 de zile într-un subsol, unde a băut apă din zăpadă topită, iar acum fiul i-a fost deportat cu forţa în Rusia. „Va fi pus să lupte împotriva mea!”

Natalia Demis, în vârstă de 40 de ani, a fugit luna trecută de ororile petrecute în asediatul Mariupol, dar deși acum este relativ în siguranță în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a fost izolată în timpul fugii de fiul ei, Iuri, în vârstă de 21 de ani.
Daniel Spătaru
25 apr. 2022, 17:55
Pentru această mamă, iadul continuă şi după Mariupol. A stat 34 de zile într-un subsol, unde a băut apă din zăpadă topită, iar acum fiul i-a fost deportat cu forţa în Rusia.

Natalia Demis spune că Iuri a fost deportat cu forța în Rusia și acum este îngrijorată că va fi forțat să lupte împotriva țării sale. Acuzația ei este una dintr-o serie a mai multor ucraineni, deoarece Kievul a acuzat anterior Rusia că a deportat și cu forța un număr mare de civili din Ucraina. Dacă sunt adevărate, aceste acuzații ar putea constitui o crimă de război, conform dreptului internațional. Contabilă înainte de război, Natalia povesteşte că a stat 34 de zile ascunsă într-un subsol din Mariupol, alături de soțul ei, de cele două fiice și de părinții săi. După ce au apelat la topirea zăpezii pentru a face apă potabilă, în cele din urmă au ajuns la capătul răbdării și și-au folosit șansa de a evada în orașul central Zaporojie, într-un convoi de mașini, pe 29 martie.

Iuri locuia cu fostul soț al Nataliei, într-un cartier grav avariat în urma atacurilor, iar legătura cu el s-a întrerupt a un moment dat, din cauza lipsei semnalului la telefon şi a conexiunii la internet. Astfel că Demish a plecat fără el din Mariupol.

Mai târziu în acea zi, ea a auzit în sfârșit de Iuri. Tânărul și tatăl său se îndreptau spre orașul Novoazovsk, la aproximativ 40 km spre est, după ce clădirea lor a fost bombardată, iar trupele ruse le-au spus că trebuie să meargă acolo dacă vor să rămână în viață. Novoazovsk se află sub controlul forțelor susținute de Rusia, care luptă cu forțele ucrainene în estul Ucrainei din 2014.

După aceea, timp de mai multe zile, Natalia nu a mai avut nicio veste de la fiul ei, student la inginerie mecanică. Apoi, pe 4 aprilie, Iuri i-a trimis un mesaj prin Viber, în care spunea: „Astăzi mergem forțat în Rusia”. Când în cele din urmă l-a prins pe fiul ei la telefon, în aceeași zi, el i-a spus că s-au urcat în tren, spunându-li-se că vor fi duşi în Rusia, dar nu li s-a dat o destinație finală. Ea l-a sfătuit să fugă și să sară din tren, dar el i-a replicat: „Mamă, toate ferestrele sunt blocate”.

Citeşte şi Ruşii susţin că au dejucat un plan de asasinare a unui jurnalist celebru de la Moscova. Vladimir Putin denunţă un „act de teroare” al Kievului

„Neștiind unde era fiul meu, mă ucidea”, spune Natalia. În cele din urmă, Iuri și-a sunat mama pe 15 aprilie pentru a-i spune că, după trei zile de mers cu trenul, au ajuns în satul Semionovka din regiunea rusă Nijni Novgorod, la aproximativ 1.700 de kilometri nord-est de Mariupol. El și alți deportaţi au fost găzduiți în case de lemn, în mijlocul pădurii, iar voluntarii ruși i-au ajutat dându-le mâncare și medicamente. El a mai adăugat că i-a fost cercetat telefonul și a fost interogat despre familia sa din Ucraina, precum și despre prietenii din armata ucraineană. Li se permite să se deplaseze prin regiune, dar nu în afara ei, deoarece sunt procesați ca refugiați.

Ultimul contact cu Iuri l-a avut lunea trecută, când acesta i-a spus la telefon că este bine, dar că li se arată videoclipuri de propagandă în care se afirmă că Ucraina, ca națiune, este un „concept artificial”. Li s-a spus că Ucraina nu a existat niciodată ca stat și că face parte din Rusia. Când a obiectat și a spus că istoria nu poate fi rescrisă, doi bărbați s-au apropiat de el și a fost audiat timp de două ore. De asemenea, a fost întrebat de ce i-a scris mamei sale că a fost trimis cu forța în Rusia, mai spune Natalia.

NBC News nu a putut verifica ulterior, în mod independent ce sa întâmplat în continuare cu fiul Nataliei în Rusia.

Citeşte şi Război în Ucraina, ziua 61. SUA vor oferi un ajutor militar de 700 de milioane de dolari Ucrainei şi aliaţilor regionali. Cinci gări au fost bombardate în Ucraina

Spynews
Edi Iordănescu se întoarce în Germania, după Euro 2024. Va mai antrena sau nu Echipa Națională de Fotbal a României
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au mers la apartamentul închiriat în Halkidiki, dar au fost nevoiți să-și caute altă cazare: ”Am fost victima unei escrocherii”
Capital.ro
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a semnat
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
S-a decis! Liderii coaliției de guvernare au stabilit data alegerilor!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Câți bani va încasa România pentru parcursul de la Euro 2024. Suma colosală cu care s-a întors acasă Echipa Națională de Fotbal
Spynews
Star Matinal. Ioana și Ilie Năstase s-au despărțit? Soția fostului tenismen s-ar fi întâlnit cu Nick Rădoi / VIDEO
Evz.ro
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor nu va fi amânată: Daniel Fenechiu „Sunt convins că sunt dificultăți, pentru că în momentul de față este și un proces de informatizare al Casei Naționale de Pensii”
Capital.ro
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru fiecare român
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Ministrul Mediului: Exploatația de Gaze din Neptun Deep va Continua conform Planului În Pofida Protestelor Greenpeace
MediaFlux
PENSIILE se RECALCULEAZĂ ANUAL! ANUNȚ pentru toți SENIORII
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!