Natalia Demis spune că Iuri a fost deportat cu forța în Rusia și acum este îngrijorată că va fi forțat să lupte împotriva țării sale. Acuzația ei este una dintr-o serie a mai multor ucraineni, deoarece Kievul a acuzat anterior Rusia că a deportat și cu forța un număr mare de civili din Ucraina. Dacă sunt adevărate, aceste acuzații ar putea constitui o crimă de război, conform dreptului internațional. Contabilă înainte de război, Natalia povesteşte că a stat 34 de zile ascunsă într-un subsol din Mariupol, alături de soțul ei, de cele două fiice și de părinții săi. După ce au apelat la topirea zăpezii pentru a face apă potabilă, în cele din urmă au ajuns la capătul răbdării și și-au folosit șansa de a evada în orașul central Zaporojie, într-un convoi de mașini, pe 29 martie.
Iuri locuia cu fostul soț al Nataliei, într-un cartier grav avariat în urma atacurilor, iar legătura cu el s-a întrerupt a un moment dat, din cauza lipsei semnalului la telefon şi a conexiunii la internet. Astfel că Demish a plecat fără el din Mariupol.
Mai târziu în acea zi, ea a auzit în sfârșit de Iuri. Tânărul și tatăl său se îndreptau spre orașul Novoazovsk, la aproximativ 40 km spre est, după ce clădirea lor a fost bombardată, iar trupele ruse le-au spus că trebuie să meargă acolo dacă vor să rămână în viață. Novoazovsk se află sub controlul forțelor susținute de Rusia, care luptă cu forțele ucrainene în estul Ucrainei din 2014.
După aceea, timp de mai multe zile, Natalia nu a mai avut nicio veste de la fiul ei, student la inginerie mecanică. Apoi, pe 4 aprilie, Iuri i-a trimis un mesaj prin Viber, în care spunea: „Astăzi mergem forțat în Rusia”. Când în cele din urmă l-a prins pe fiul ei la telefon, în aceeași zi, el i-a spus că s-au urcat în tren, spunându-li-se că vor fi duşi în Rusia, dar nu li s-a dat o destinație finală. Ea l-a sfătuit să fugă și să sară din tren, dar el i-a replicat: „Mamă, toate ferestrele sunt blocate”.
„Neștiind unde era fiul meu, mă ucidea”, spune Natalia. În cele din urmă, Iuri și-a sunat mama pe 15 aprilie pentru a-i spune că, după trei zile de mers cu trenul, au ajuns în satul Semionovka din regiunea rusă Nijni Novgorod, la aproximativ 1.700 de kilometri nord-est de Mariupol. El și alți deportaţi au fost găzduiți în case de lemn, în mijlocul pădurii, iar voluntarii ruși i-au ajutat dându-le mâncare și medicamente. El a mai adăugat că i-a fost cercetat telefonul și a fost interogat despre familia sa din Ucraina, precum și despre prietenii din armata ucraineană. Li se permite să se deplaseze prin regiune, dar nu în afara ei, deoarece sunt procesați ca refugiați.
Ultimul contact cu Iuri l-a avut lunea trecută, când acesta i-a spus la telefon că este bine, dar că li se arată videoclipuri de propagandă în care se afirmă că Ucraina, ca națiune, este un „concept artificial”. Li s-a spus că Ucraina nu a existat niciodată ca stat și că face parte din Rusia. Când a obiectat și a spus că istoria nu poate fi rescrisă, doi bărbați s-au apropiat de el și a fost audiat timp de două ore. De asemenea, a fost întrebat de ce i-a scris mamei sale că a fost trimis cu forța în Rusia, mai spune Natalia.
NBC News nu a putut verifica ulterior, în mod independent ce sa întâmplat în continuare cu fiul Nataliei în Rusia.