Mulţi ani, medicii au presupus că bebeluşii veneau pe lume fără cunoştinţe despre ce urmau să găsească după naştere. Dar cercetări recente au pus la îndoială această supoziţie, oferind indicii cu privire la ce înţeleg şi învaţă bebeluşii când sunt în uterul matern şi cum îi pregătesc aceste informaţii pentru lume.
Astăzi, medicii realizează că cei mici încep să îşi dezvolte multe simţuri şi să descifreze tainele lumii în care se nasc încă din timpul ultimului trimestru de graviditate – sau poate chiar mai devreme.
Ce este cu sunetul care se aude?
Uterul mamei nu este chiar cel mai silenţios loc unde se poate sta. Nu doar că bebeluşul poate auzi sunetele din corpul mamei ei – activitatea stomacului, bătăile inimii ei, câte un sughiţ sau mişcare din intestine – dar el poate auzi şi sunetele din mediul exterior. Dacă mama merge la un spectacol de opera sau trece pe lângă un şantier în construcţie, probabilitatea că bebeluşul să audă sunetele şi să reacţioneze cu mici şuturi în burtă este foarte mare.
Sigur, nu toate sunetele sunt la fel. Cel mai important sunet pe care el în aude din uter este vocea mamei. Între lună a şaptea şi a opta, bătaia inimii fetusului încetineşte ori de câte ori mama lui vorbeşte, semn care indică faptul că vocea mamei are un efect calmant.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.