Vineri, dupa ce au pierdut recursul prin care cereau reducerea pedepselor, Camatarii erau deja disparuti. Degeaba fortele de ordine i-au cautat, inclusiv la prieteni si rubedenii. Nici urma de frati. Daca ar fi primit decizia Curtii in postura de incarcerati, nimeni nu s-ar mai fi chinuit sa alerge dupa ei, Politia nu ar mai fi prapadit consistente sume de bani pentru cautarea lor.
Ioan Rus, ministrul de interne, chiar a facut (culmea, tot vineri) aluzie la la cantitatea insuficienta de combustibil existenta la nivelul politiilor din tara: “Este foarte greu sa te duci la razboi cu putina motorina sau benzina”. Singura care a avut de castigat din aceasta urmarire generala si internationala a fost doar presa.
Oricum, stirile plictisitoare despre campania pentru alegerile locale, fiind interzise in week-end, vanatoarea pentru capturarea Camatarilor a fost speculata din plin de jurnalisti.
Cand cei doi frati au fost pusi in libertate, impotriva lor nu s-a luat nicio masura. Nutu a fost eliberat in 2010, efectuase cea mai mare parte din pedeapsa, astfel ca i-a mai ramas cam o luna de arest. La Sile, lucrurile sunt ceva mai complicate, faptele lui au fost sanctionate cu o pedeapsa aproape dubla, el mai avand de facut inca peste 5 ani de inchisoare. De aceea, a si fost gasit prin alta tara. Initial chiar nu fugise, fiindca, asa cum am spus, judecatorii nu au considerat ca trebuie sa-i impuna anumite restrictii.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DIICOT, fratii Camataru au condus un grup criminal organizat. Ei erau liderii membrilor unei retele care au comis infractiuni mafiote. Se vorbeste de sechestrare de persoane, talharii, santaj, recuperarea unor bunuri sau valori, impunerea taxei de protectie, etc. Cand au fost lasati sa plece acasa, se impuneau unele masuri impotriva lor? Probabil ca da.
Cand Florin Costiniu, fostul sef al Sectiei Civile din Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic au fost eliberati din arest, completul de judecata le-a impus interdictia de a parasi tara. Sa fi fost considerati autorii unor acte de coruptie mai periculosi decat fratii Camataru? Ce este mai grav? Cine s-ar putea sustrage incarcerarii? Coruptii sau violentii? Sau si unii si altii? Avea Costiniu profilul unui individ dispus sa se faca nevazut peste granita sau sustragerea din fata organelor ii recomanda mai degraba pe cei pusi pe fapte rele?
Camatarii au dreptate cand spun ca ei nu au fugit. Ei nu sunt de vina. Cine a crezut ca inchisoarea i-a cumintit a fost la un pas sa raspunda, daca politistii germani nu ar fi fost pe faza.
PS: Interesanta declaratia lui Nutu cand s-a predat. El spune ca a ajuns in arest din cauza sotiei cunoscutului om de televiziune, Mihai Tatulici. Potrivit acestei acuze, Mihaela Tatulici si-ar fi dus o prietena la Nutu Camataru, pentru a o ajuta sa-si recupereze 400.000 de dolari de la un om de afaceri. Audiata de procurori, sotia lui Tatulici nu ar fi recunoscut relatia de prietenie cu Nutu, motiv pentru care ar fi fost cercetata pentru marturie mincinoasa. Pana la inchiderea editiei, purtatorul de cuvant al DIICOT a negat existenta unui asemenea dosar.