„Înainte de pandemie, România avea o ofertă largă de locuri de muncă, existau planuri de creştere în majoritatea companiilor româneşti, piaţa în general era în creştere. Ar fi extrem de benefic dacă am avea în mod constant un număr cât mai mare de angajaţi în comparaţie cu numărul de pensionari, presiunea bugetară ar fi mai redusă”, a spus Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Prohuman Grup, potrivit ZF.ro.
În luna ianuarie a acestui an numărul total de salariaţi activi din economie a fost de 4,99 milioane de persoane, pe când numărul de pensionari a fost de 4,95 milioane de persoane. În februarie, numărul de angajaţi a continuat să crească, iar cel al pensionarilor a continuat să scadă, ajungând la 4,94 milioane.
„Sunt 9 pensionari pentru 10 salariaţi, pe medie naţională, dar există discrepanţe majore între judeţe – unele cu un număr de salariaţi deosebit de mic. Astfel, conform cifrelor INS, în Teleorman sunt 16 pensionari la 10 salariaţi, în Botoşani 14 pensionari pentru 10 salariaţi, în timp ce în Ilfov sunt abia 4 pensionari la 10 salariaţi”, explică Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.
În lunile februarie şi martie ale anului 2020, numărul total al salariaţilor a fost în continuare mai mare faţă de cel al pensionarilor din economie. Începând din luna aprilie, odată ce efectele crizei sanitare au început să fie vizibile în economie, numărul pensionarilor l-a depăşit din nou pe cel al salariaţilor.
„Numărul salariaţilor activi a suferit o evoluţie neaşteptată începând cu luna martie, din cauza situaţiei pandemice”, precizează Raluca Pârvu.
În aprilie 2020 au fost puţin peste 4,908 milioane de salariaţi în economia locală, cu 67.700 mai puţini decât în luna precedentă, pe când numărul pensionarilor a crescut cu 600 comparativ cu luna martie şi a ajuns la 4,944 milioane.
România are aproape 5 milioane de salariaţi la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, pe când ţări precum Cehia sau Ungaria au 5 milioane de angajaţi la o populaţie de 10 milioane de locuitori.