Pepenii de Dăbuleni sunt istorie. Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să se adapteze cu succes condițiilor din Dolj

Un soi de cartofi dulci din Coreea ia locul pepenilor la Dăbuleni. Chiar dacă a fost un an secetos, această legumă a dat roade în județul Dolj.
Alina Costache
11 oct. 2024, 18:53
Pepenii de Dăbuleni sunt istorie. Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să se adapteze cu succes condițiilor din Dolj
Cartodul dulce ia locul pepenilor la Dăbuleni

Solurile nisipoase pot da roade din belșug, dacă au parte de culturi potrivite. De exemplu, cartoful dulce dă roade pe un astfel de teren, după cum spun chiar cercetătorii de la Stațiunea Dăbuleni, din județul Dolj. Deși anul acesta a fost secetos, cartoful dulce are o producție mult mai mare. În România, această legumă nu este cultivată pe scară largă pentru că lipsește partea de procesare și valorificare.

Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să fie adaptat la condițiile de culturi din Oltenia. Agronomii spun că au obținut producții foarte mari.

„În condiții de irigare și fertilizare corespunzătoare, producțiile obținute la noi la Dăbuleni sunt ai mari decât cele obținute la Coreea. De altfel, la nivel mondial în producțiile obținute media este 12,6 tone la hectar în timp ce la noi avem soiuri care obțin și 50 de tone la hectar”, a dezvăluit Gheorghe Coteț, inginer la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni.

Citește și: Invazia asiatică. După București, muncitorii din India, Sri Lanka și Filipine ”cuceresc” alte locuri din România. ”Se adaptează în orice condiții”

În România au fost aclimatizate deja mai multe soiuri de cartof dulce. Dintr-un singur cuib pot fi recoltate peste două kilograme de cartof dulce, leguma fiind utilizată chiar și în industrie.

„Sunt trei tipuri de cartof dulce, cartof cu pulpa roșu-violaceu, cu pulpa galben portocalie și cu pulpa albă. Ei au…Toți sunt foarte buni. Pe lângă consumul în stare proaspătă, fierți, copți sau în diferite preparate culinare ei pot fi folosiți pentru perolofirpararea diferitelor pudre, diferiților coloranți alimentari”, a declarat Alina Paraschiv, de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni, potrivit euronews.ro.

Cartoful dulce este cultivat de un deceniu la Dăbuleni și sunt vândut în țară, dar, cu toate astea, cultura nu este foarte populară pentru că ne lipsește partea de valorificare.

„În ciuda acestor condiții climatice, care sunt într-o continuă schimbare și destul de vitrege pentru mare majoritate a speciilor cu care eram noi obișnuiți, românii, pentru cartoful dulce acest an a fost un an bun, un an de excepție. Rămâne să se rezolve partea de valorificare și de prelucrare a cartofului dulce care în acest moment în România lipsește cu desăvârșire”, spune Ștefan Nanu, directorul adjunct al Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.

Citește și: Restricții de circulație în București, în weekendul 12-13 octombrie. Străzile se închid pentru a face loc mai multor evenimente

Inginerii de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni susțin că anul acesta din două hectare se vor obține aproximativ 100 de tone de cartof dulce, cu 20 de tone mai mult față de anul trecut. Agronomii spun că în momentul de față cartoful dulce este cultivat pe suprafețe mici, mai mult pentru consum propriu. Un kilogram de cartof dulce pleacă de la Dăbuleni cu prețul de șapte lei/kilogram și este vândut prin curierat.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte