Solurile nisipoase pot da roade din belșug, dacă au parte de culturi potrivite. De exemplu, cartoful dulce dă roade pe un astfel de teren, după cum spun chiar cercetătorii de la Stațiunea Dăbuleni, din județul Dolj. Deși anul acesta a fost secetos, cartoful dulce are o producție mult mai mare. În România, această legumă nu este cultivată pe scară largă pentru că lipsește partea de procesare și valorificare.
Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să fie adaptat la condițiile de culturi din Oltenia. Agronomii spun că au obținut producții foarte mari.
„În condiții de irigare și fertilizare corespunzătoare, producțiile obținute la noi la Dăbuleni sunt ai mari decât cele obținute la Coreea. De altfel, la nivel mondial în producțiile obținute media este 12,6 tone la hectar în timp ce la noi avem soiuri care obțin și 50 de tone la hectar”, a dezvăluit Gheorghe Coteț, inginer la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni.
În România au fost aclimatizate deja mai multe soiuri de cartof dulce. Dintr-un singur cuib pot fi recoltate peste două kilograme de cartof dulce, leguma fiind utilizată chiar și în industrie.
„Sunt trei tipuri de cartof dulce, cartof cu pulpa roșu-violaceu, cu pulpa galben portocalie și cu pulpa albă. Ei au…Toți sunt foarte buni. Pe lângă consumul în stare proaspătă, fierți, copți sau în diferite preparate culinare ei pot fi folosiți pentru perolofirpararea diferitelor pudre, diferiților coloranți alimentari”, a declarat Alina Paraschiv, de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni, potrivit euronews.ro.
Cartoful dulce este cultivat de un deceniu la Dăbuleni și sunt vândut în țară, dar, cu toate astea, cultura nu este foarte populară pentru că ne lipsește partea de valorificare.
„În ciuda acestor condiții climatice, care sunt într-o continuă schimbare și destul de vitrege pentru mare majoritate a speciilor cu care eram noi obișnuiți, românii, pentru cartoful dulce acest an a fost un an bun, un an de excepție. Rămâne să se rezolve partea de valorificare și de prelucrare a cartofului dulce care în acest moment în România lipsește cu desăvârșire”, spune Ștefan Nanu, directorul adjunct al Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.
Inginerii de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni susțin că anul acesta din două hectare se vor obține aproximativ 100 de tone de cartof dulce, cu 20 de tone mai mult față de anul trecut. Agronomii spun că în momentul de față cartoful dulce este cultivat pe suprafețe mici, mai mult pentru consum propriu. Un kilogram de cartof dulce pleacă de la Dăbuleni cu prețul de șapte lei/kilogram și este vândut prin curierat.