Pepenii de Dăbuleni sunt istorie. Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să se adapteze cu succes condițiilor din Dolj

Un soi de cartofi dulci din Coreea ia locul pepenilor la Dăbuleni. Chiar dacă a fost un an secetos, această legumă a dat roade în județul Dolj.
Alina Costache
11 oct. 2024, 18:53
Pepenii de Dăbuleni sunt istorie. Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să se adapteze cu succes condițiilor din Dolj
Cartodul dulce ia locul pepenilor la Dăbuleni

Solurile nisipoase pot da roade din belșug, dacă au parte de culturi potrivite. De exemplu, cartoful dulce dă roade pe un astfel de teren, după cum spun chiar cercetătorii de la Stațiunea Dăbuleni, din județul Dolj. Deși anul acesta a fost secetos, cartoful dulce are o producție mult mai mare. În România, această legumă nu este cultivată pe scară largă pentru că lipsește partea de procesare și valorificare.

Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să fie adaptat la condițiile de culturi din Oltenia. Agronomii spun că au obținut producții foarte mari.

„În condiții de irigare și fertilizare corespunzătoare, producțiile obținute la noi la Dăbuleni sunt ai mari decât cele obținute la Coreea. De altfel, la nivel mondial în producțiile obținute media este 12,6 tone la hectar în timp ce la noi avem soiuri care obțin și 50 de tone la hectar”, a dezvăluit Gheorghe Coteț, inginer la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni.

Citește și: Invazia asiatică. După București, muncitorii din India, Sri Lanka și Filipine ”cuceresc” alte locuri din România. ”Se adaptează în orice condiții”

În România au fost aclimatizate deja mai multe soiuri de cartof dulce. Dintr-un singur cuib pot fi recoltate peste două kilograme de cartof dulce, leguma fiind utilizată chiar și în industrie.

„Sunt trei tipuri de cartof dulce, cartof cu pulpa roșu-violaceu, cu pulpa galben portocalie și cu pulpa albă. Ei au…Toți sunt foarte buni. Pe lângă consumul în stare proaspătă, fierți, copți sau în diferite preparate culinare ei pot fi folosiți pentru perolofirpararea diferitelor pudre, diferiților coloranți alimentari”, a declarat Alina Paraschiv, de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni, potrivit euronews.ro.

Cartoful dulce este cultivat de un deceniu la Dăbuleni și sunt vândut în țară, dar, cu toate astea, cultura nu este foarte populară pentru că ne lipsește partea de valorificare.

„În ciuda acestor condiții climatice, care sunt într-o continuă schimbare și destul de vitrege pentru mare majoritate a speciilor cu care eram noi obișnuiți, românii, pentru cartoful dulce acest an a fost un an bun, un an de excepție. Rămâne să se rezolve partea de valorificare și de prelucrare a cartofului dulce care în acest moment în România lipsește cu desăvârșire”, spune Ștefan Nanu, directorul adjunct al Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.

Citește și: Restricții de circulație în București, în weekendul 12-13 octombrie. Străzile se închid pentru a face loc mai multor evenimente

Inginerii de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni susțin că anul acesta din două hectare se vor obține aproximativ 100 de tone de cartof dulce, cu 20 de tone mai mult față de anul trecut. Agronomii spun că în momentul de față cartoful dulce este cultivat pe suprafețe mici, mai mult pentru consum propriu. Un kilogram de cartof dulce pleacă de la Dăbuleni cu prețul de șapte lei/kilogram și este vândut prin curierat.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!