Pepenii de Dăbuleni sunt istorie. Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să se adapteze cu succes condițiilor din Dolj

Un soi de cartofi dulci din Coreea ia locul pepenilor la Dăbuleni. Chiar dacă a fost un an secetos, această legumă a dat roade în județul Dolj.
Alina Costache
11 oct. 2024, 18:53
Pepenii de Dăbuleni sunt istorie. Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să se adapteze cu succes condițiilor din Dolj
Cartodul dulce ia locul pepenilor la Dăbuleni

Solurile nisipoase pot da roade din belșug, dacă au parte de culturi potrivite. De exemplu, cartoful dulce dă roade pe un astfel de teren, după cum spun chiar cercetătorii de la Stațiunea Dăbuleni, din județul Dolj. Deși anul acesta a fost secetos, cartoful dulce are o producție mult mai mare. În România, această legumă nu este cultivată pe scară largă pentru că lipsește partea de procesare și valorificare.

Un soi de cartof dulce din Coreea a reușit să fie adaptat la condițiile de culturi din Oltenia. Agronomii spun că au obținut producții foarte mari.

„În condiții de irigare și fertilizare corespunzătoare, producțiile obținute la noi la Dăbuleni sunt ai mari decât cele obținute la Coreea. De altfel, la nivel mondial în producțiile obținute media este 12,6 tone la hectar în timp ce la noi avem soiuri care obțin și 50 de tone la hectar”, a dezvăluit Gheorghe Coteț, inginer la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni.

Citește și: Invazia asiatică. După București, muncitorii din India, Sri Lanka și Filipine ”cuceresc” alte locuri din România. ”Se adaptează în orice condiții”

În România au fost aclimatizate deja mai multe soiuri de cartof dulce. Dintr-un singur cuib pot fi recoltate peste două kilograme de cartof dulce, leguma fiind utilizată chiar și în industrie.

„Sunt trei tipuri de cartof dulce, cartof cu pulpa roșu-violaceu, cu pulpa galben portocalie și cu pulpa albă. Ei au…Toți sunt foarte buni. Pe lângă consumul în stare proaspătă, fierți, copți sau în diferite preparate culinare ei pot fi folosiți pentru perolofirpararea diferitelor pudre, diferiților coloranți alimentari”, a declarat Alina Paraschiv, de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni, potrivit euronews.ro.

Cartoful dulce este cultivat de un deceniu la Dăbuleni și sunt vândut în țară, dar, cu toate astea, cultura nu este foarte populară pentru că ne lipsește partea de valorificare.

„În ciuda acestor condiții climatice, care sunt într-o continuă schimbare și destul de vitrege pentru mare majoritate a speciilor cu care eram noi obișnuiți, românii, pentru cartoful dulce acest an a fost un an bun, un an de excepție. Rămâne să se rezolve partea de valorificare și de prelucrare a cartofului dulce care în acest moment în România lipsește cu desăvârșire”, spune Ștefan Nanu, directorul adjunct al Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.

Citește și: Restricții de circulație în București, în weekendul 12-13 octombrie. Străzile se închid pentru a face loc mai multor evenimente

Inginerii de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni susțin că anul acesta din două hectare se vor obține aproximativ 100 de tone de cartof dulce, cu 20 de tone mai mult față de anul trecut. Agronomii spun că în momentul de față cartoful dulce este cultivat pe suprafețe mici, mai mult pentru consum propriu. Un kilogram de cartof dulce pleacă de la Dăbuleni cu prețul de șapte lei/kilogram și este vândut prin curierat.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Avionul cu care chinezii vor să scrie istorie. Ar putea atinge viteză supersonică și transporta 168 de pasageri
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
Playtech.ro
Ce înseamnă când pisica te priveşte insistent. Mesajul pe care îl transmite
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Cu ce cifre încep
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale