UPDATE Foștii vicepreședinți liberali ai Consiliului Județean (CJ) Sibiu, care au lucrat cu președintele Ioan Cindrea, Constantin Șovăială și Marcel Luca, susțin că sunt nevinovați și că nu sunt vizați de ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
„Nu sunt vizat de anchetă și nu am fost chemat la audieri. Când eram președinte, în aprilie, a venit DNA și a luat copii după documente. Pe urmă, DNA ne-a cerut periodic copii după anumite documente„, a spus Constantin Șovăială.
„Da, am fost chemat și eu. (n.r. la audierile DNA la Alba Iulia). Nu sunt vizat de anchetă. Contractele le semnează numai președintele și secretarul”, a declarat şi Marcel Luca.
Percheziţile au fost confirmate de președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.
Sunt efectuate percheziţii şi la locuinţa fostului președinte al Consiliului Ioan Cindrea. Acestea vizează contracte de achiziții la preţuri supraevaluate încheiate în mandatul lui Ioan Cindrea cu societăți comerciale favorizate de fostul președinte al CJ, inclusiv firma ginerelui său, a fiicei sale.
De asemenea, procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează percheziţii și la directoarea serviciului administrativ Ana Kraus, la biroul acesteia din Consiliul Judeţean și la persoane fizice.
Achizițiile urmărite de anchetatori ar fi cele derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către CJ a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparații și întreținere auto, precum și achiziții de materiale de întreținere/consumabile.
Sursele citate arată că procedurile au fost derulate cu menționarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacțiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorității contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri și de 240,56%.
Nu este pentru prima oară când au loc percheziţii la această instituţie. Procurorii DNA au descins şi în luna aprilie la CJ Sibiu şi au estimat un prejudiciu de 130 de milioane de lei.