UPDATE Peste 150 de poliţiştii din 21 de judeţe şi Bucureşti participă la pecheziţii în spitale, de unde ridică probe şi documente. Sunt controlate 25 de spitale, potrivit unui comunicat al PoliţieiRomâne.
Pe lângă spitale, poliţiştii au mers şi la alte patru adrese din Bucureşti şi Ilfov, pentru percheziţii domiciliarela sediul şi punctele de lucru ale unei firme.
„La data de 7 mai a.c., polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din țară, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice — I.G.P.R., desfășoară o acțiune în mai multe județe din țară, la unități spitalicești, pentru ridicarea de probe și înscrisuri.
Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal, privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor (faptă prevăzută de art.352 din Codul penal) și de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse (faptă prevăzută de art. 357, din Codul penal), sub coordonarea procurilor din cadrul P.Î.C.C.J., împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății.
Sunt efectuate descinderi la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe.
Totodată, sunt puse în aplicare 4 mandate de percheziții domiciliare în București și Ilfov, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale.
La activități participă 152 polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, polițiști de investigare a criminalității economice, de ordine publică și specialiști criminaliști din cadrul D.G.P.M.B. și I.P.J. Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea”, se arată în comunicatul IGPR.
Poliţiştii şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ridică documente de la sediul central Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi probe din biocizi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Aceleaşi surse spun că sunt percheziţii şi acasă la patronul Hexi Pharma, Dan Condrea.
Mai multe echipe de poliţişti de la Direcţia Economică din cadrul Poliţiei Române, împreună cu reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii, sunt, la ora transmiterii ştirii, la spitalele din Capitală şi din ţară unde, la verificările făcute iniţial, au fost găsite probe neconorme pe dezinfectanţi.
Aceasta este prima acţiune de la începerea anchetei, percheziţiile fiind făcute sub coordonarea Parchetului General.
Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem pentru „zădărnicire a combaterii bolilor” şi „falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse” în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat, miercuri, Parchetul General printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, „pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare”.
Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor efectuate a fost făcută publică de Ministerul Sănătăţii. Pe ea sunt 50 de spitale dintr-un total de 289 controlate, adică un spital din şase. Acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.
Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a rămas fără dezinfectanţi
Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a rămas fără dezinfectanţi după ce tot stocul a fost ridicat de poliţiştii care au descins pentru a lua probe din fiecare produs livrat de Hexi Pharma, unitatea sanitară urmând să cumpere, luni, dezinfectanţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Lucian Paziuc, a declarat, pentru MEDIAFAX, că spitalul avea dezinfectanţi Thor, Suprasept şi Bixol şi că au fost luate de echipa de poliţişti şi reprezentanţi ai DSP Suceava câte trei probe din fiecare produs, din loturi diferite, care au fost sigilate şi încheiat proces verbal.
Totodată, el a spus că poliţiştii au verificat şi modul în care erau depozitate substanţele dezinfectante, dar că au fost ridicate acte privind achiziţiile şi copii după facturi.
Lucian Paziuc a menţionat că va solicita firmei Hexi Pharma să restituie banii pentru aceşti dezinfectanţi pentru că unitatea spitalicească trebuie să facă luni o nouă achiziţie întrucât a rămas fără stoc de dezinfectanţi.
„Ne-au luat circa 20 de cutii de dezinfectanţi”, a spus Paziuc care a menţionat că spitalul a rămas fără stoc pentru că de când a fost declanşat scandalul dezifectanţilor nu a mai făcut achiziţii.
El a spus că spitalul se va constitui parte civilă în acest caz şi va solicita despăgubiri din partea firmei Hexi Pharma arătând că din 2012 achiziţionează dezinfectanţi de la această firmă şi că spitalul a fost sancţionat de mai multe ori pentru că existau neconformităţi, deşi au fost respectate toate protocoalele privind dezinfecţia.
Paziuc a arătat că spitalul a achiziţionat, de bună credinţă, dezinfectanţii Hexi Pharma, mai ales că este singura firmă cu licenţă până în 2024.
Documente și recipiente cu dezinfectanți, ridicate de polițiști de la SJU Alba Iulia
Toate documentele referitoare la contractele existente între Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și Hexi Pharma, precum și recipientele cu dezinfectanți furnizate de respectiva companie, rămase nefolosite, au fost ridicate sâmbătă de polițiști.
Managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a declarat, pentru AGERPRES, că a pus la dispoziția polițiștilor toate documentele privind contractele cu Hexi Pharma, fiind ridicat, totodată, și restul dezinfectantului rămas nefolosit, urmând să semneze și procesul-verbal întocmit de anchetatori.
SJU Alba Iulia se numără printre cele peste 20 de spitale din țară unde polițiști specializați în investigarea criminalității economice desfășoară sâmbătă o acțiune pentru ridicarea de probe și înscrisuri.
Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, sub coordonarea procurorilor din cadrul PÎCCJ, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății.
Spitalul din Alba Iulia se află printre unitățile din țară în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziției ministrului Sănătății, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.
„Este vorba de o singură probă luată de pe epidermă în urma spălării cu săpun. Este vorba de un stafilococ aureus epidermidis, dar care nu este patogen și nu produce infecții”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Nicoleta Coșarcă.
Managerul SJU Alba Iulia a susținut că ‘nu este nimic periculos’ și că ‘această neconformitate nu are niciun fel de implicație în siguranța pacienților’.
Coșarcă a mai spus că atât medicii, cât și restul personalului medical din spitalul de la Alba Iulia folosesc mănuși de protecție după ce se spală pe mâini și că, în consecință, nu există niciun risc la adresa bolnavilor.
Ea a mai spus că SJ Alba Iulia a achiziționat de la Hexi Pharma, în cantitate mică, doar detergent pentru mâini.
Managerul spitalului din Alba Iulia a precizat că în cursul zilei de vineri au fost recoltate noi probe, care vor fi supuse analizei atât în laboratorul propriu, cât și în cel al DSP Alba.
Polițiștii au ridicat de la SCJU Târgu Mureș probe și înscrisuri privind achiziționarea dezinfectanților
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că polițiștii specializați în combaterea criminalității economice au ridicat probe și înscrisuri referitoare la modul de achiziționare a dezinfectanților de către unitatea sanitară.
Dr. Puiac a menționat că descinderile au loc într-un dosar național privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse și că SCJU Târgu Mureș nu are nimic de ascuns, întrucât întreaga cantitate de dezinfectanți, care provine de la două firme specializate, a fost achiziționată prin licitație publică.
Managerul SCJU Târgu Mureș a precizat că, în urmă cu o zi, a dispus retragerea de la folosire a celor șase tipuri de dezinfectanți proveniți de la Hexi Pharma și a solicitat clinicilor din spital să folosească produsele achiziționate de la cel de-al doilea producător, care nu este implicat în acest scandal.
Surse din cadrul Direcției de Sănătate Publică Mureș susțin că polițiștii au efectuat descinderi doar în spitalele care au raportat rezultate neconforme în privința calității dezinfectanților.
Controale la Institutul de Psihiatrie Socola; s-au luat probe din dezinfectanți și au fost verificate documente
Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și angajați de la DSP au efectuat sâmbătă controale la Institutul de Psihiatrie Socola, unitate medicală care are contracte cu firma Hexi Pharma.
Potrivit unor surse medicale, în timpul controlului s-au prelevat probe din dezinfectanții cumpărați de la firma Hexi Pharma și au fost verificate documente.
Conform surselor citate, vizate de controlul de sâmbătă sunt și Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria”, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, Institutul Regional de Oncologie din Iași și Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași.
Într-un comunicat de presă IGPR anunța că sâmbătă s-au făcut descinderi la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe, printre care și Iași, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse.
Descinderi la Spitalul Filantropia din Craiova și la Spitalul Calafat; polițiștii au ridicat înscrisuri
Polițiști specializați în combaterea criminalității economice au descins sâmbătă la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova și la Spitalul din Calafat, de unde au ridicat documente și înscrisuri, precum și alte mijloace materiale de probă referitoare la modul de achiziționare a dezinfectanților de către unitățile sanitare.
Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că oamenii legii au ridicat și mai multe contracte de prestări servicii și diverse mostre.
Cele două unități spitalicești se află pe lista celor 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe de unde polițiștii au ridicat sâmbătă probe și înscrisuri într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse.
(Grupaj Agerpres)