Percheziţii DIICOT în patru judeţe şi în Capitală în cadrul operaţiunii „Action Day” susţinută de Europol

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară și de frontieră au efectuat, miercuri, 11 percheziții pe raza județelor Sălaj, Cluj, Maramureș, Ilfov și în Capitală, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări formate din cetățeni turci, afgani, bulgari, moldoveni și români, care se ocupă cu traficul de migranți și trecerea ilegală a frontierei, pe relația Irak/Siria - Bulgaria - România - Europa de Vest.
Filip Stan
01 feb. 2017, 11:40
Percheziţii DIICOT în patru judeţe şi în Capitală în cadrul operaţiunii

Potrivit unui comunicat al DIICOT, perchezițiile au loc în cadrul operațiunii „Action Day”, inițiată și susținută de EUROPOL, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

DIICOT susține că, pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți.

Grupul a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno — ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.

Grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua de traficanți, după care erau transportate, adăpostite și călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria, prin zonele ITPF Arad și Timiș.

Procurorii arată că traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare, iar copiilor li se administrau somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei.

Astfel, în perioada octombrie 2016 — ianuarie 2017, au fost traficate peste 120 de persoane, depistate în tentativa de trecere frauduloasă a frontierei.

Inițial, gruparea de traficanți care a activat pe teritoriul României a fost condusă de un afgan, iar după ce acesta a fost arestat în Ungaria, conducerea a fost preluată de mai mulți cetățeni turci.

Sumele plătite de către migranți pentru tranzitarea frontierelor erau cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia, iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație.

În cauză a fost începută urmărirea penală față de 25 de suspecți. Patru cetățeni turci au fost deja arestați preventiv pe 24 și 29 ianuarie, în urma intervenției anchetatorilor, dată fiind necesitatea înlăturării pericolului la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți