Percheziţii DIICOT în patru judeţe şi în Capitală în cadrul operaţiunii „Action Day” susţinută de Europol

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară și de frontieră au efectuat, miercuri, 11 percheziții pe raza județelor Sălaj, Cluj, Maramureș, Ilfov și în Capitală, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări formate din cetățeni turci, afgani, bulgari, moldoveni și români, care se ocupă cu traficul de migranți și trecerea ilegală a frontierei, pe relația Irak/Siria - Bulgaria - România - Europa de Vest.
Filip Stan
01 feb. 2017, 11:40
Percheziţii DIICOT în patru judeţe şi în Capitală în cadrul operaţiunii

Potrivit unui comunicat al DIICOT, perchezițiile au loc în cadrul operațiunii „Action Day”, inițiată și susținută de EUROPOL, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

DIICOT susține că, pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți.

Grupul a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno — ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.

Grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua de traficanți, după care erau transportate, adăpostite și călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria, prin zonele ITPF Arad și Timiș.

Procurorii arată că traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare, iar copiilor li se administrau somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei.

Astfel, în perioada octombrie 2016 — ianuarie 2017, au fost traficate peste 120 de persoane, depistate în tentativa de trecere frauduloasă a frontierei.

Inițial, gruparea de traficanți care a activat pe teritoriul României a fost condusă de un afgan, iar după ce acesta a fost arestat în Ungaria, conducerea a fost preluată de mai mulți cetățeni turci.

Sumele plătite de către migranți pentru tranzitarea frontierelor erau cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia, iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație.

În cauză a fost începută urmărirea penală față de 25 de suspecți. Patru cetățeni turci au fost deja arestați preventiv pe 24 și 29 ianuarie, în urma intervenției anchetatorilor, dată fiind necesitatea înlăturării pericolului la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Acesta este cel mai nou teritoriu al României. Oamenii nu au voie să pună piciorul aici
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Risc pentru sănătate. Cum bolul de apă al câinelui poate fi periculos
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Președintele rus Vladimir Putin va vizita Azerbaidjanul pe 18 și 19 august
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...