PERCHEZIŢII DIICOT la Primăria Buzău. Angajaţii, suspecţi de fraudă informatică

Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău au efectuat, joi, mai multe percheziţii la sediul Primariei  Buzău, în cadrul unei acţiuni vizând săvârşirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fraudă informatică şi abuz in serviciu. Şeful DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel, spune că "minim zece" funcționari ai Primăriei Buzău sunt vizați de cercetări, existând suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi și diminuarea debitelor unor firme, dar prejudiciul nu a fost stabilit deocamdată.
Ionela Marcu
22 oct. 2015, 07:38
PERCHEZIŢII DIICOT la Primăria Buzău. Angajaţii, suspecţi de fraudă informatică

Procurorul-șef al DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel, a declarat, joi, la finalul perchezițiilor de la Primăria Buzău, că vizați de anchetă sunt cel puțin zece funcționari publici din Direcția Economică, acuzați de constituirea unui grup organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu.

Cei zece angajați ar fi comis aceste infracțiuni în perioada 2010-2015, fără ca prejudiciul să poată fi stabilit la acest moment al anchetei.

„La nivelul DIICOT – BT Buzău se efectuează cercetări penale care vizează activitatea mai multor funcționari din Direcția Economică, serviciile și birourile subordonate cu atribuții în materie de gestionare în sistemul informatizat și letric al amenzilor, impozitelor, taxelor datorate bugetului local. Există suspiciunea că s-au introdus date false în sistemul informatic din cadrul Primăriei prin efectuarea de mențiuni privind clasarea unor amenzi care nu au fost achitate pe diferite considerente, de pildă că au fost plătite la alte primării, ceea ce e fals, că au fost anulate prin hotărâri judecătorești, ceea ce nu e real, alte amenzi ar fi fost transferate către alte localități, însă nu există nicio dovadă și suport real. Totodată, anumite debite ale unor agenți economici există suspiciunea că au fost mult diminuate prin inserarea unor date nereale privind caracterul lor și cuantumul, iar tot legat de aceste debite funcționarii cu atribuții în materie nu au exercitat urmărirea și executarea silită a debitelor pe care le au unii agenți economici din Buzău”, a declarat Nicolae Petroșel.

El a precizat că de la Primăria Buzău au fost ridicate mai multe documente și înscrisuri care vor fi analizate, urmând a se trage concluziile la finalul cercetărilor, scrie reporterntv.

Până atunci, Petroșel a spus că nu se știe valoarea prejudiciului și nici nu vor fi făcute rețineri, angajații de la Direcția Economică urmând a merge la serviciu ca înainte de descinderi.

„Este vorba despre mai mulți funcționari, minim zece, dar există posibilitatea extinderii cercetărilor și la alte persoane, trebuie să examinăm conținutul documentelor ridicate, vom începe apoi procedurile. După ce vom centraliza datele vom lua, desigur, măsurile ce se impun„, a declarat Petroșel.

Joi, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziții la sediul Primăriei Buzău, la Direcția Economică, în cadrul unei acțiuni ce vizează săvârșirea de către mai multe persoane a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu.

Potrivit DIICOT, mai mulți funcționari publici din Primăria Buzău – Direcția Economică au constituit un grup infracțional organizat, ei fiind suspectați că nu au înscris în sistemul informatic mai multe procese-verbale de contravenție, în vederea eludării plății acestora.

De asemenea, aceștia ar fi introdus date false în sistemul informatic, „respectiv mențiuni nereale că amenzile ar fi fost plătite la consiliile locale din alte localități sau la sucursale și filiale CEC din alte localități, acțiuni urmate de distrugerea documentelor de constatare a contravențiilor și introducerea scriptică a altor documente”.

Funcționarii mai sunt suspectați că au introdus date false în sistemul informatic, vizând ștergerea și anularea datoriilor mai multor persoane juridice în condiții nelegale, respectiv înainte de împlinirea termenului de prescripție de cinci ani, că nu au luat măsurile legale pentru urmărirea și executarea bunurilor persoanelor juridice care figurează cu datorii la bugetul municipalității, dar și că au emis „cu mare întârziere” titlurile de executare silită, respectiv în apropierea împlinirii termenului de prescripție a executării debitelor locale către bugetul municipalității.

Acțiunea s-a desfășurat împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la SCCO Buzău și BCCO Ploiești, sprijinul tehnic și informativ fiind asigurat de Serviciul Român de Informații.

CITEŞTE ŞI PERCHEZIŢII DNA la Oficiul pentru Cadastru din Braşov

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore