Potrivit surselor judiciare, descinderile au avut loc la Direcţia tehnică, cea care asigură servicii de întreţinere pentru flota de avioane a companiei Tarom. Ancheta vizează un lider de sindicat şi mai mulţi mecanici de la Direcţia tehnică a Tarom.
Conform unor surse din cadrul anchetei, în ultimii ani s-au cumpărat piese de schimb la suprapreţ, inclusiv pentru aeronave de provenienţă rusă şi americană care nu mai sunt în operarea Tarom. Informaţiile s-ar regăsi în mai multe rapoarte ale Corpului de control. Pe lângă achiziţia de piese de schimb pentru avioane care nu mai erau folosite de Tarom, s-au achiziţionat piese de schimb şi pentru aeronavele companiei, deşi acestea existau deja pe stoc. O parte din aceste piese ar fi dispărut ulterior, scrie stiripesurse.
Pe de altă partea, numeroase angajări ar fi fost făcute la Direcţia tehnică, în special în cazuri de recomandări, pentru că este direcţia cu salariile cele mai mari. Ulterior, angajaţii erau detaşaţi pe alte posturi. În cazul în care mecanismul era descoperit, angajatul vizat pleca în concediu medical, ulterior concediu de odihnă şi concediu fără plată. Între timp, aceşti angajaţi activau la companii low-cost de pe piaţa din România, unde duceau şi piese de schimb de pe stocul „umflat” al Tarom. În cazul în care se dorea remedierea acestor probleme, intervenea sindicatul.
UPDATE. „În această dimineaţă, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Directiei de Politie Transporturi au efectuat un număr de 25 de perchezitii domiciliare ( 14 Bucuresti, 7 Ilfov, 2 Prahova, 1 Dâmbovița si 1 Brasov), într-o cauză în care se efectuează urmărirea penală “in rem” sub aspectul săvârşirii de către mai multe persoane a unor fapte de delapidare şi corupţie.
De asemenea, în conformitate cu art.170 cod procedură penală, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală procedează la ridicarea de înscrisuri de la sediul unei companii aeriene şi efectueaza o perchezitie la punctul de lucru al unui sindicat.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor de transporturi din București, Constanța și Brașov, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigații Criminale și al luptătorilor S.I.A.S. din Poliția Română.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DIICOT.
UPDATE. Activitatea companiei TAROM nu este periclitată din cauza descinderilor de marţi dimineaţa ale procurorilor DIICOT într-un dosar de delapidare, iar operarea curselor aeriene se desfăşoară în condiţii normale, precizează reprezentanţii operatorului aerian într-o informare.
„Activitatea TAROM nu este periclitată sub niciun aspect, Direcţia Tehnică a Companiei TAROM îşi desfăşoară în continuare activitatea, iar operarea curselor aeriene se desfăşoară în condiţii normale. Compania TAROM acordă întreg sprijinul organelor de anchetă şi va răspunde cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea anchetatorilor. Fiind vorba despre o anchetă în curs, acestea sunt toate informaţiile pe care Compania TAROM le poate pune la dispoziţia opiniei publice în acest moment”, menţionează TAROM.
Procurorii DIICOT ridică documente, marţi dimineaţa, de la operatorul aerian naţional într-un dosar de delapidare, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit surselor citate, descinderile au loc la Direcţia tehnică, cea care asigură servicii de întreţinere pentru flota de avioane a companiei TAROM.
Percheziţiile făcute de DIICOT au loc la sediul Tarom, dar şi la locuinţele mai multor persoane vizate în dosar, între care şi un lider sindical. Acestea sunt suspectate de delapidare la achiziţionarea de piese de schimb pentru avioane, scrie News.ro.