UPDATE: Ofiţerii DNA, însoţiţi de jandarmi de la Brigada Specială, au percheziţionat birourile celor de la Asociaţia Română de Neonatologie, de unde au fost ridicate documente pentru a proba mai multe acuzaţii de fraudă.
La Clinica de Neonatologie de la Spitalul Cantacuzino, procurorii au stat mai bine de 6 ore. Şeful unităţii medicale, doctorul Andrei Crăciun, a fost chemat la percheziţii, iar calculatorul său a fost ridicat ca probă.
Totodată, nume mari din rândul medicilor şi funcţionari din Ministerul Sănătăţii sunt suspectaţi că au acordat preferenţial contracte unor firme din Olanda şi Marea Britanie. Printre acestea ar fi şi Constantin Virgiu Arion, şeful Secţiei de Pediatrie de la Spitalul Fundeni, dar şi Silvia Stoicescu, şefa Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Polizu.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008-2011, a unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe, se arată într-un comunicat DNA. Prejudiciul se ridică la 7 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare.
„Este vorba despre achiziţia de aparatură medicală 2007-2008. În momentul de faţă aprofundăm şi noi pentru a ne da seama despre ce era. Sprijinim această anchetă. Le punem la dispoziţie toate materialele pe care le solicită”, a declarat Răzvan Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În cursul dimineții de 16 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, au fost efectuate percheziții în 20 de adrese situate în municipiul Bucureşti, între care sediile unor instituții publice şi unităţi sanitare.
Surse judiciare, citate de Agerpres, au declarat că procurorii DNA au verificat, luni, mai multe departamente ale Ministerului Sănătăţii, printre acestea numărându-se Departamentul Achiziţii, Unitatea de Management a Proiectelor Băncii Mondiale şi Departamentul de Dispozitive Medicale. Acţiunea DNA vizează şi trei spitale din Capitală – Polizu, Cantacuzino şi Institutul de Urgenţă Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” de pe platforma Fundeni.
În cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană, se mai arată în comunicatul DNA.