Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat, joi după-amiază, de procurorii DNA, în urma percheziţiilor făcute la locuinţa sa, dar şi la sediul primăriei şi la Poliţia Locală, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în acest an,
Primarul Gheorghe Nichita a fost urcat de mascaţi într-o dubă, în jurul orei 14.30 şi a fi ajuns la DNA Bucureşti, pentru audieri, în cursul după-amiezii.
„Nu am ce să vă declar acum”, a spus primarul Nichita ieșind din locuința sa, însoțit de oamenii legii.
Potrivit avocatului acestuia, Marius Striblea, anchetatorii au găsit în casă doar un laptop, un reportofon și trei stik-uri de memorie.
„Urmează să fie dus la audieri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) București. S-au efectuat percheziții acasă și la primărie. Au fost ridicate documente de la primărie și de acasă au ridicat trei stick-uri de memorie, un laptop și un reportofon”, a precizat Marius Striblea.
Şi şeful Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu, a fost ridicat de anchetatori, el fiind adus tot la DNA Bucureşti.
Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Nichita este cercetat pentru că, abuzând de funcția deținută, ar fi instigat mai mulți polițiști să efectueze supravegheri operative și investigative în cazul unor persoane.
El este suspectat că, în scopul obținerii pentru sine a unui folos necuvenit, a solicitat unor lucrători ai Poliției Locale Iași, respectiv funcționari publici cu funcții de conducere, instituție aflată în subordinea sa, să efectueze acțiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul polițienesc și bunurile aflate în dotarea poliției.
Sursele citate susțin că el dorea să cunoască exact deplasările unor persoane și toate detaliile legate de acestea. Primarul ar fi solicitat supravegherea inclusiv a persoanelor cu care acestea se întâlneau.
Aceleași surse au precizat că Nichita dispunea lui Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al Poliției Locale Iași, și lui Ștefan Avîrvarei, șef serviciu Poliția Locală Iași, să trimită polițiști din subordine în locurile unde știa că sunt persoanele despre care acesta dorea să obțină informații și le cerea să-l țină la curent cu toate detaliile, respectiv cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă și de unde vin.
Sursele judiciare subliniază că Hliboceanu, la cererea primarului, solicita unor polițiști din subordine să acceseze inclusiv bazele de date ale instituției, pentru a verifica autoturismele unor persoane, dar și pe cea a Evidenței Populației, pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor mașini.
Gheorghe Nichita ar urma să fie dus la audieri la DNA. Percheziţiile DNA au avut loc în biroul primarului şi este vizat şi şeful Poliţiei locale, Liviu Hliboceanu.
Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind şi lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional.
Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție au efectuat, joi, percheziții în 21 de locații situate în județul Iași, dintre care trei sunt sediile unor instituții publice, într-un dosar ce vizează infracțiuni comise de la începutul anului până în prezent.
„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție comise de la începutul anului 2015 până în prezent. În cursul zilei de 30 aprilie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 de locații situate în județul Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc, REŢINUŢI. Ce acuzaţii li se aduc
Potrivit unor surse judiciare, procurorii efectuează joi percheziții la Primăria Iași, dar și la domiciliul edilului Gheorghe Nichita. De descinderi este vizată și Poliția Locală, inclusiv șefii acesteia.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.