Zeci de percheziţii DNA la RAR în Vaslui şi în alte două judeţe au avut loc miercuri dimineaţă. Procurorii anticorupţie au descins la sediul RAR Vaslui deoarece au indicii privind comiterea unor infracţiuni de corupţie.
Surse din rândul anchetatorilor au precizat că au existat cazuri în care proprietarii unor maşini care nu corespundeau din punct de vedere tehnic au obţinut ITP-ul, fără să se prezinte cu autovehiculul la inspecţie, prin complicitatea unor funcţionari de la RAR, conform Adevărul.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada 2020-2021.
În cursul zilei de 21 aprilie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 28 locații, situate pe raza județelor Vaslui, Galați și Bacău, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, I.G.P.R – Direcția de Operațiuni Speciale, Inspectoratelor de Jandarmi Județene Vaslui și Argeș și Gruparea de Jandarmi Mobila Bacău.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat emis de DNA.
La începutul lunii februarie, DNA a făcut percheziții la trei instituții publice din Iaşi şi Suceava, într-un dosar privind ”săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie”. Faptele ar fi fost comise în perioada 2020 – 2021. Una dintre instituţiile vizate este Administaţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, în legătură cu modul în care s-au făcut angajările.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, săvârşite în perioada martie 2020-2021. În cursul zilei de 11 februarie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare la 3 instituții publice situate pe raza județelor Iași și Suceava. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Inspectoratelor de Jandarmi Județene Iași și Suceava. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a anunţat Biroul de presă al DNA într-un comunicat de presă.
Una dintre instituţiile vizate de percheziţii este Administaţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, în legătură cu modul în care s-au făcut angajările, potrivit news.ro. Este instituţia publică despre care jurnaliştii de la Recorder au scris că este condusă de directorul Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, care se recomandă subordonaţilor drept „un animal politic care va ajunge cel puţin ministru”.
De asemenea, potrivit anchetei Recorder, la departamentul de apărare împotriva inundaţiilor a fost angajată o tânără, fostă chelneriţă la un bar din Iaşi. În urma dezvăluirilor fosta chelneriţă angajată inginer la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad şi-a dat demisia, iar inginerul Gabi Musteaţă, care s-a opus angajărilor politice şi a avut curaj să vorbească despre acest flagel, a plecat şi el din instituţie după ce postul i-a fost desfiinţat.