Gruparea comercializa substanţe psihoactive, pe care le cumpăra din Marea Britanie. Acestea erau destinate experimentelor chimice şi sunt interzise consumului uman.
Mai mult, produsul de bază din care sunt realizate respectivele stupefiante a fost interzis în anul 2015 de autorităţile germane, după ce două persoane au murit, iar alte trei au ajuns la spital în stare gravă. Acest drog a făcut deja victime şi în ţara noastră, mai mulţi români ajungând la spital după ce l-au consumat.
Procurorii DIICOT au percheziţionat mai multe persoane aparţinând unei grupări de pe raza judeţului Braşov suspectate că vindea online o substanţă letală. La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Braşov vor fi aduse, în vederea audierii, 25 de membri ai grupării care se ocupa cu comercializarea unor substanţe psihoactive, pe care le cumpărau din Marea Britanie, cu toate acestea sunt destinate experimentelor chimice şi sunt interzise consumului uman.
„În vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive liderii grupului infracţional s-au implicat în activitățile de recrutare a persoanelor dispuse să le comercializeze, în special din rândul consumatorilor, reuşind să creeze astfel o rețea având ramificații pe raza municipiilor Brașov şi Codlea. Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificaţii clare de interdicţie pentru consumul uman.
Destinaţia produselor achiziţionate din Marea Britanie era schimbată de către membrii grupului astfel că, în procesul de fabricare al « etnobotanicelor », membrii grupului utilizau atât produsul de baza cât şi toluen, acetona sau sodă caustică. Produsul finit obţinut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante) iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate. În urma consumului acestor canabinoizi sintetici au fost inregistrate numeroase cazuri de internare în unităţi spitaliceşti a mai multor persoane, în special minori/adolescenţi”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
În ultimele luni, zeci de adolescenţi din Braşov au ajuns la spital în stare gravă pentru că au luat astfel de stupefiante. Traficanţii cumpărau drogul de pe un site din Marea Britanie destinat experimentelor chimice. Produsele comercializate acolo au specificaţii clare care arată că sunt interzise pentru consumul uman. Traficanţii, însă, le foloseau ca să fabrice etnobotanice, mai exact, stropeau plantele cu aceste substanţe. Adăugau chiar şi sodă caustică şi toluen. În Germania, doi oameni care au luat acest tip de stupefiante au murit, iar trei sunt în stare gravă.