Zeci de percheziţii au avut loc miercuri în Bucureşti şi în Ilfov, într-un dosar vizând tranzacţii succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile şi terenuri aflate în patrimoniul unei instituţii publice, prin utilizarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile falsificate. Acuzaţiile în acest dosar sunt de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii, iar persoanele cercetate ar fi obţinut astfel venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.
”Astăzi, 12 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu cei ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează 35 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii”, a transmis Poliția Română.
Citește și: Impozite 2023. Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozitele pe clădiri, terenuri și mașini
Anchetatorii au reținut că începând cu anul 2018, în municipiul Bucureşti, mai multe persoane ar fi făcut tranzacţii succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile – terenuri aflate în patrimoniul unei instituţii publice (respectiv al unui consiliu), prin utilizarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile falsificate, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că „proprietarii” iniţiali ar fi dobândit imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani. Potrivit unor surse România TV, instituția prejudiciată este Primăria Capitalei.
Imobilele astfel intabulate ar fi fost vândute către persoane interpuse şi, ulterior, în unele cazuri, revândute către persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, iar, în alte cazuri, către cumpărători de buna credinţă, care ar fi achitat sume consistente de bani, chiar dacă terenurile tranzacţionate se cuvin de drept Statului Român. Între victime figurează și fost șef LPF Mitică Dragomir.
”Sunt cumpărător de bună-credință. Am cumpărat așa cum am cumpărat multe fâșii de pământ în București și în jurul Bucureștiului. Nu puteam să iau plasă pentru că am avocați și notariatul nu te lasă să greșești niciodată. A trecut prin filtrul avocatului, prin filtrul notariatului și prin filtrul băncii pentru că am luat împrumut bancar. Este imposibil să iau plasă, deci am fost cumpărător de bună-credință. Cei care au falsificat, nu mă interesează, să plătească conform legii. (…) Doar dacă eram bolnav de spitalul de nebuni să cumpăr un teren cu litigii. Eu m-am ferit de așa ceva. Am cumpărat și de la Becali și de la încă vreo patru. Sunt cumpărător de bună-credință. Nu am cumpărat eu, a cumpărat societatea. Eu am construit blocul, am și vândut. Acolo locuiesc niște oameni. Fiecare om care a cumpărat a verificat documentele. (…) NU eram nebun, eu m-am ferit să cumpăr terenuri cu litigii. Pe aștia nu i-am cunoscut în viața mea, am luat de pe un afiș cu teren de vânzare. Nu am văzut-o în viața mea nici pe ea ( Maria Câmpina n.red.), nici pe el (fiul vrăjitoarei n.red.). eu am cumpărat de la o femeie și un bărbat pe care i-am văzut prima oară la notariat.”, a spus Mitică Dragomir, în direct la România TV.
Prin activitatea infracţională desfăşurată, persoanele cercetate ar fi obţinut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.
La sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române vor fi duse 24 de persoane, 18 persoane bănuite, în vederea realizării activităţilor specifice de urmărire penală si pentru dispunerea de măsuri corespunzătoare.
În cadrul activităţilor desfăşurate, se urmăreşte şi descoperirea de bunuri, în vederea luării măsurilor asigurătorii de recuperare a prejudiciului.