Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, printre care și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în legătură cu falsificarea listelor electorale, comise în cursul anului 2016.
„În cursul zilei de 06 mai 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 6 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, din care două aparțin unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice„, se mai arată în comunicatul DNA.
Datele unor persoane cu handicap, folosite pentru întocmirea listelor electorale ale lui Vanghelie
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că mai mulţi angajaţi din cadrul Consiliului Local al Sectorului 5 au adunat datele personale ale unor locuitori ai Sectorului 5, creându-şi astfel o bază de informaţii, folosită, începând cu anul 2016, pentru a fi întocmite listele electorale. Acestea conţineau numărul minim de susţinători necesar depunerii candidaturii pentru funcţia de primar al Sectorului 5 a lui Marian Vanghelie. Astfel, există suspiciunea că o parte din semnături sunt false.
Aceleaşi surse au precizat că mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Sectorului 5 Bucureşti s-ar fi folosit de datele personale ale unor persoane fizice şi ar fi permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, falsificând o parte din semnăturile de pe listele electorale, în scopul de a strânge numărul de semnături minime.
Bazele de date au fost constituite cu persoanele aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru acordarea certificatelor cu grad de handicap, arată sursa citată.
„Dacă se găseşte aşa ceva, eu ies din viaţa publică. Păi cum să facem aţa ceva? Asta este o poveste. Asta este o formulă de păcăleală pentru opinia publică. Asta este cea mai mare mârlănie. Cum să folosesc aşa ceva? Sunt un om nebun?„, a declarat Vanghelie, întrebat dacă datele unor persoane cu handicap au fost folosite pentru întocmirea listelor electorale.
Sursele judiciare au precizat şi că funcţionari din cadrul acestei comisii DGASPC ar fi pretins şi primit bani, de ordinul a câteva sute de lei, pentru eliberarea certificatelor de handicap, prelungirea acestora sau preschimbarea gradului de handicap, chiar dacă unii dintre cei care primeau actele nu îndeplineau condiţiile pentru eliberarea certificatelor de handicap.
De asemenea, sursele citate au precizat că bazele de date sunt folosite şi pentru organizarea unor evenimente cu caracter politic, ocazie cu care mai mulţi cetăţeni ai sectorului 5 au fost recompensaţi cu excursii turistice, mese la restaurant, cadouri sau telefoane mobile.
Potrivit România TV, vineri a fost făcut la DNA un denunţ privind falsificarea listelor electorale. Este foarte posibil ca percheziţiile de la Primăria Sectorului 5 să aibă legătură cu acest denunţ.
Percheziţii au loc şi la sediul Partidului Dreptăţii Sociale, condus de Marian Vanghelie, care candidează pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5.
”Sunt percheziţii la sediul de partid. Vor, înţeleg, să ridice semnăturile, dar ale mele sunt în regulă. Fiecare candidat şi-a adus semnăturile. Nu cred că sunt probleme cu semnăturile. Au fost verificate de Biroul Electoral. E o chestie de tensiune. (…) Nu-mi dau seama, juridic, ce mai poate face DNA, pentru că candidatura mea nu mai poate fi oprită, decât dacă mă împuşcă cineva în cap. Am câştigat în instanţă definitiv şi irevocabil. Asta poate fi o măsură de verificare, dar nu-mi pot da seama cum poate fi o măsura de verificare asupra lui Marian Vanghelie singur din România. Nu ştiu calităţile”, a declarat Marian Vanghelie.