Procurorii au efectuat 14 percheziţii, marţi dimineaţa, în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile mai multor societăţi comerciale, între care şi cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi la locuinţa acestora, într-un dosar privind infracţiuni de fraudare a fondurilor UE.
Citeşte şi Victor Ponta: Toţi vinovaţii să vină în faţa justiţiei, nu doar Elena Udrea
„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene. În cursul zilei de 17 februarie 2015 sunt efectuate percheziții domiciliare în 14 locații, majoritatea situate în municipiile Bucureşti şi Ploieşti, acestea fiind sedii de societăţi comerciale ori domicilii ale unor persoane„, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit România TV, cumnatul lui Victor Ponta urmează să fie dus la audieri. Premierul Victor Ponta a reacţionat, pe o reţea de socializare, după ce DNA a anunţat percheziţiile efectuate de procurori.
„Nu cunosc si oricum ar fi gresit sa comentez eu cercetarile efectuate de procurori fata de cumnatul meu. Legea trebuie sa fie egala pentru toti„, a scris Victor Ponta pe Twitter.
Citeşte şi Ponta, reacţie pentru Băsescu: Locul meritat ar fi lângă Udrea. Aroganţă, ură, minciună, nesimţire
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, cumnatul premierului, Iulian Herțanu, ar fi cercetat pentru că, împreună cu alte persoane, ar fi constituit un grup infracțional, care a acționat în vederea câștigării frauduloase a contractului de extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic.
Aceleași surse au precizat că din grup fac parte Iulian Herțanu — administrator de drept și începând cu data de 25 aprilie 2014 administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, jud. Ilfov, Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator/asociat la mai multe firme, printre care și SC CVR Asfalt Construct Group SRL, dar și Mihail Marian Coman — administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012.
Potrivit surselor citate, aceștia au constituit un grup infracțional ”pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect ‘Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic’ — contract semnat la data de 13 ianuarie 2012 între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL — SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL și SC Hidro Prahova SA Ploiești ( C.L.6 ), contract finanțat în mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeană, respectiv pentru însușirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană, și sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat”.
La grupul infracțional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al SC Grossman Engineering Group SRL începând cu data de 25 aprilie 2014, și Liviu Munteanu, au arătat sursele citate.
Potrivit surselor citate, valoarea prejudiciului se ridică la 7.800.000 lei, iar evaziunea fiscală la 2.500.000 lei. În dosar ar fi vorba de rețele de canalizare, au adăugat sursele