Poliţiştii şi procurorii au efectuat, joi, 22 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea şi Olt. „Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, efectuează în prezent un număr de 22 percheziţii în locaţii din judeţele Bucureşti, Ilfov, Vâlcea şi Olt. Acţiunea se înscrie în cadrul cercetărilor care se desfăşoară cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie şi fals faţă de mai multe cadre didactice şi salariaţi ai unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti”, a informat Ministerul Public.
CITEŞTE ŞI Rectorul Universităţii Bioterra: Mi-au cerut date despre prodecani şi despre 26 de studenţi
Anchetatorii au descoperit că studenţii dădeau mită şi primeau SMS-uri de la profesori cu răspunsurile la teste, înainte de examene. Zeci de absolvenţi ai Universităţii Bioterra au pus mâna pe diplome în acest mod.
În urma percheziţiilor, peste 40 de persoane urmau să fie audiate, în cursul zilei, la sediul IGPR. „În cauză se efectuează cercetări faţă de mai multe cadre didactice şi salariaţi ai unei instituţii de învăţământ superior din municipiul Bucureşti, pentru fapte de corupţie şi fals”, a precizat Poliţia Română.
Potrivit unor surse judiciare, în acest caz sunt vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenţi pentru acordarea unor note mai mari la licenţă.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a decis să trimită Corpul de Control la Universitatea Bioterra. „Cei care sunt abilitaţi de a face anchetă trebuie să o ducă până la capăt, iar cei vinovaţi sa îşi primească pedeapsa. O să trimitem şi noi Corpul de control acolo să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat Andronescu, citată de hotnews.ro.
Potrivit Mediafax, poliţiştii au făcut percheziţii în Bucureşti – una domiciliară şi alte 18 la Universitatea Bioterra -, iar restul în Olt, Drăgăşani şi Ilfov.
La percheziţii au participat ofiţeri de poliţie de la Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vâlcea şi Poliţia Capitalei, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
„Aceştia nu sunt profesori, sunt pseudo-profesori. Din fericire, în învăţământul românesc sunt şi alte categorii de profesori, serioşi, corecţi, devotaţi. În urmă cu 4-5 ani am făcut parte din echipa ARACIS. La una dintre facultăţile particulare a fost un calvar să facem evaluarea. Cei de acolo erau rău intenţionaţi. Erau în stare să ne bată„, a declarat la România TV Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater.