Patru percheziţii au loc la domiciilile suspecţilor, iar opt la sediile sociale ale unor societăţi cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor şi imobiliarelor.
Descinderile sunt făcute de poliţişti sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, înşelăciune, delapidare şi spălare de bani.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012-2015, aceste persoane, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, nu ar fi evidenţiat în actele contabile veniturile realizate şi ar fi înregistrat operaţiuni comerciale nereale, sustrăgându-se de la plata impozitelor datorate bugetului consolidat al statului şi creând un prejudiciu de peste 750.000 de lei.
De asemenea, în perioada 2013-2014, suspecţii ar fi indus în eroare mai multe persoane care intenţionau să achiziţioneze imobile, ar fi transferat sume de bani între societăţi şi nu ar fi declarat organelor fiscale veniturile obţinute, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi a TVA, datorate bugetului consolidat al statului, însuşindu-şi astfel 231.000 de lei.
Totodată, ei sunt bănuiţi că şi-ar fi însuşit, din capitalul societăţilor comerciale, 854.380 de lei, pe care i-ar fi folosit în interes personal sau în interesul societăţilor administrate de aceştia.
Persoanele suspectate vor fi duse la sediul Poliţiei Judeţene Buzău, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale, se arată în comunicat.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, societăţile verificate fac parte din grupul de firme Col Total SRL, care a dezvoltat la Buzău mai multe proiecte imobiliare, administratorul Florin Colescu fiind un controversat om de afaceri în domeniul imobiliarelor, pe numele căruia au fost depuse, de-a lungul vremii, numeroase plângeri pentru înşelăciune.
Conform anchetatorilor, una dintre afacerile derulate de Colescu consta în vinderea unor apartamente aflate în lucru către mai multe persoane. Bărbatul, care este proprietarul mai multor blocuri de apartamente în Buzău, începerea construcţia imobilului, după care scotea la vânzare apartamentele şi încheia pre-contracte de vânzare, solicitând un avans sau chiar plata integrală în avans a locuinţei, cu promisiunea că ea va fi finalizată într-un termen scurt. Ulterior, aceeaşi locuinţă era vândută şi altor cumpărători. În acest fel, el făcea rost de bani pentru finalizarea construcţiei, care niciodată nu se termina în timpul stabilit. La final, unii clienţi ajungeau să fie înşelaţi şi să nu mai primească locuinţa promisă, ajungând în instanţă pentru că afaceristul nu le înapoia banii.