UPDATE Locuința șefului de post din comuna Orăștioara de Sus, Florin Marc, a fost percheziționată miercuri de polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), în cadrul unei anchete ce vizează acuzații de braconaj arheologic și luare și dare de mită, scrie Agerpres.
Polițiștii care efectuează verificările în dosar s-au folosit și de un detector de metale cu care au sondat împrejurimile locuinței polițistului.
În funcție de rezultatele anchetei și dispozițiile formulate de procurori, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara va lua măsurile legale în ceea ce-l privește pe șeful de post de la Orăștioara de Sus.
„Față de polițist, în funcție de aspectele stabilite pe parcursul anchetei penale, pot fi dispuse măsuri disciplinare, în conformitate cu Legea 360/2002, privind Statutul polițistului”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.
Legea prevede suspendarea din funcție în situația în care polițistul va fi reținut sau arestat. Dacă împotriva sa va începe urmărirea penală, atunci polițistul va fi pus la dispoziția conducerii IPJ Hunedoara.
Șeful de post din Orăștioara de Sus a mai fost cercetat și de Agenția Națională de Integritate (ANI), instituția semnalând, în septembrie 2016, existența unei diferențe nejustificate de 278.145 lei între averea polițistului și veniturile acestuia.
„ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Alba Iulia, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Florin Iulian Marc”, se preciza într-un comunicat al ANI.
UPDATE Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara sunt cercetați într-un dosar al braconierilor arheologici din zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, acuzațiile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) vizând infracțiunile de dare și luare de mită, se arată într-un comunicat al PICCJ.
Polițiștii sunt suspectați că ar fi sprijinit și protejat „constant” braconierii arheologici, prin neîndeplinirea unor atribuțiuni de serviciu sau transmiterea unor informații confidențiale către căutătorii de comori.
„Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 — 2017, mai multe persoane din județul Hunedoara au derulat activități de braconaj arheologic în zona munților Orăștie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniți și protejați constant de către lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informații confidențiale, de natura secretului profesional”, se arată în comunicatul PÎCCJ.
‘La data de 15 martie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează 11 percheziții, pe raza județului Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea’, se arată într-un comunicat al IGPR, remis AGERPRES.
Potrivit polițiștilor, din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștiei, zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia.
‘Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În activitatea ilicită, aceștia ar fi beneficiat de sprijinul unui agent de poliție, care nu ar fi respectat îndatoririle de serviciu’, se precizează în comunicat.
În cauză vor fi puse în executare 15 mandate de aducere.
Acțiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române.