Polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, efectuează şase percheziţii la sediul unei instituții publice, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale şi locuinţele a trei persoane din judeţul Ialomița, bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi fapte de corupție.
Acţiunea poliţiştilor de investigare a criminalităţii economice vizează documentarea şi probarea activităţii infracţionale a unei societăţi comerciale din județul Ialomița ai căror reprezentanți sunt bănuiți că, în perioada 2012-2013, ar fi creat circuite financiare fictive, de natură să asigure sustragerea de la plata T.V.A. aferentă comercilizării pe piaţa internă a unor produse cerealiere, achiziţionate de la unități economice cu comportament de tip fantomă.
În cadrul aceluiași dosar penal, polițiștii efectuează cercetări și față de un funcționar al unei instituții publice, bănuit că ar fi pretins de la administratorul societății comerciale, diferite bunuri în scopul facilitării unor avantaje fiscale.
Prejudiciul total cauzat astfel bugetului de stat a fost estimat, până în prezent, la aproximativ 2.000.000 de lei.
La finalizarea activităților, persoanele în cauză vor fi conduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba efectuează 21 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 18 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
De asemenea, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului General al Poliţiei Române – S.I.A.S., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, efectuează 21 de percheziţii la persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
Percheziţiile sunt efectuate la domiciliile şi sediile unor societăţi comerciale aparţinând mai multor persoane din judeţele Alba (1), Sibiu (2), Călăraşi (1), Giurgiu (1), Ilfov (14) şi municipiul București (2).
Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 2010 – 2015, persoanele în cauză ar fi achiziționat, fără forme legale, piei de animale (bovine), pentru care ulterior ar fi obţinut documente fictive, de la societăţi comerciale cu comportament tip „firma fantomă”, pentru a fi comercializate unor mari procesatori din Comunitatea Europeana, cu scopul de a solicita şi obţine rambursare de T.V.A..
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 2.200.000 de lei.