Potrivit unor surse judiciare, lideri ai acestei grupări sunt Racz Peter Attila, un apropiat al lui Codruț Marta, și omul de afaceri italian Antonino Papalia, scrie Agerpres.
Racz Peter Attila a fost condamnat definitiv pe 27 noiembrie 2015 de Curtea de Apel București la 7 ani închisoare într-un alt dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, însă el este dat dispărut, sustrăgându-se de la executarea pedepsei.
La rândul său, Codruț Marta, fost șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, cel care a condus ANAF, este dat în urmărire internațională din anul 2012.
Conform unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2010, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracțional organizat constituit din cinci cetățeni români, un cetățean italian și un cetățean austriac, grup la care au aderat sau care a fost sprijinit, după caz, și de către alte persoane, specializat în obținerea unor importante beneficii financiare în urma săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.
Mecanismul evazionist presupunea achiziția de produse energetice, în special motorina, în regim suspensiv (de antrepozit fiscal) fără plată accizelor, de către o societate comercială autorizată să funcționeze ca antrepozit fiscal de producție sub pretextul utilizării acesteia la producerea unui produs petrolier inferior, denumit generic „combustibil pentru centrale”.
Citeşte şi
Ulterior, fie produsele petroliere astfel achiziționate erau amestecate în cadrul antrepozitului, rezultând produsul finit denumit combustibil pentru centrale, care era vândut către societăți controlate în mod direct de membrii grupării, astfel încât producătorul se descarcă de stocul de produse finite; fie se menționa în evidențele contabile realizarea unui proces fictiv de producție, prin achiziția fictivă de alte materii prime care intrau în compoziția „combustibilului pentru centrale” (biodiesel, distilat de vid, etc.) de la mai multe societăți „fantomă”, întocmindu-se în acest sens înscrisuri (rapoarte de producție, rapoarte de încercare, facturi fiscale, scrisori de transport — CMR) care atestau un proces industrial ce nu avea loc în realitate, în care motorina era amestecată cu aceste materii prime, obținându-se produse petroliere inferioare slab accizate.
În ambele variante, fie că era vorba de motorină, fie de un amestec de produse petroliere care conținea motorină, aceste produse erau livrate direct de către respectivă societate, către beneficiari, în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului.
Ulterior, motorina era distribuită către stații de carburant, iar sumele obținute erau transferate în conturile bancare ale societăților fantomă care aveau aparent rolul de furnizori inițiali ai circuitului, de unde, în majoritatea cazurilor erau retrase în numerar sau erau transferate de membrii grupării în interesul unor alte societăți comerciale.
Prin crearea de circuite financiare fictive, realizate prin operațiuni multiple de vânzare/cumpărare succesivă între societățile controlate direct sau indirect, membrii grupării s-au sustras de la plata accizelor și TVA datorate bugetului consolidat al statului.
Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este în cuantum de 61.963.182 de lei.
La sediul DIICOT—Structura centrală 28 de persoane în vederea audierii.
În cadrul anchetei, procurorii au beneficiat de sprijinul inspectorilor din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu suportul de specialitate asigurat de SRI.