UPDATE. Dorin Cioabă a fost plasat sub control judiciar după audierile de joi dimineaţă. „Regele romilor” a părăsit arestul IPJ Mehedinţi, soţia lui declarând că, de la căldură, „nu se simte bine”. Cercel Fănică, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ,că şase persoane au fost plasate sub control judiciar în acest dosar de evaziune fiscală.
„Am simţit puterea justiţiei şi faptul că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent ce statut ai în această ţară. Fiecare suntem obligaţi să răspundem unor acuzaţii, unor reclamaţii. A fost o mică problemă de procedură. La un moment dat am fost invitat să-mi ajut soţia. Pe drum mi s-a spus că sunt martor, la intrare în Drobeta Turnu Severin am fost suspect şi la Poliţie am fost inculpat. Firma este a soţiei, ea este administrator, dar, pentru că îmi iubesc soţia şi n-am vrut să treacă ea prin toate lucrurile acestea, am luat totul asupra mea. Am recunoscut că eu am administrat societatea şi răspund eu pentru toate eventualele probleme şi de asta am devenit eu inculpat”, a declarat presei Dorin Cioabă, la ieşirea din arest.
El susţine că este nevinovat, că a făcut afaceri curate, iar neregulile apar doar la firmele romilor din Strehaia cu care a făcut afaceri.
“Nu ne este teamă pentru că noi am lucrat cinstit, nu suntem o familie de infractori, facem afaceri normale. Am făcut afaceri normale cu nişte oamnei de nimic”. a mai spus Dorin Cioabă.
„Faţă de cele şase persoane s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar, în consecinţă au fost puse în libertate”, a spus Fănică.
Sighişoara Cioabă, soţia autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă, a declarat imediat după ce soţul său a ieşit liber din clădirea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, că acesta se simte rău.
Soţul meu nu se simte bine şi nu poate să vorbească. Este o măsură corectă. Este liber”, a spus soţia lui Dorin Cioabă.
La rândul său, fratele lui Dorin Cioabă, Daniel, a spus că Dorin îşi va demonstra nevinovăţia fiind liber.
„E o măsură corectă, pentru că el în arest nu se putea apăra, trebuie să îşi angajeze un expert contabil care să demonstreze că nu este vinovat. Este foarte bine că este în libertate, pentru că el poate să îşi rezolve şi să îşi demonstreze nevinovăţia”, a spus Daniel Cioabă.
UPDATE: Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, a fost reținut pentru 24 de ore la Drobeta Turnu Severin, dar nu și soția sa.
Reținerea a fost decisă în urma perchezițiilor efectuate, miercuri, de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor de pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București.
Cioabă a declarat miercuri că el și soția sunt nevinovați, dar că trebuie să meargă la poliție pentru declarații.
UPDATE: Două autoturisme de lux şi aproape 250.000 de euro, în lei şi valută, au fost confiscaţi de poliţişti în urma celor 28 de percheziţii făcute miercuri dimineaţă, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălarea banilor cu prejudiciu de peste 5 milioane euro. Trei bărbaţi implicaţi au fost reţinuţi.
Potrivtit Inspectoratului General al Poliţiei Române, în urma celor 28 de percheziţii făcute de poliţiştii din Mehedinţi şi ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române în judeţele Mehedinţi, Timiş, Argeş, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj, precum şi în municipiul Bucureşti, la persoane suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, prin evaziune fiscală şi spălarea banilor, au fost confiscate două maşini de lux, precum şi 792.500 de lei, 47.935 de euro şi 800 de dolari şi 97.000 de lei în cont bancar.
De asemenea, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 37 de ani, din Strehaia, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
Sotia autointitulatului rege international al romilor Dorin Cioaba, Sighisoara, a fost ridicata, miercuri, de poliţisti in urma perchezitiilor care au fost efectuate la locuinta familiei dintr-un cartier aflat la marginea Sibiului. Sighisoara a fost urcata intr-o masina de Politie si va fi condusa la sediul Politiei Mehedinti pentru audieri.
Dorin Cioaba a declarat presei ca merge si el la Mehedinti pentru a-si asista sotia in calitate de avocat.
Dorin Cioaba a precizat ca anchetatorii au cautat documente vizand operatiuni comerciale efectuate intre doua dintre societatile administrate de sotia sa si firme ale romilor din Strehaia.
„E vorba de o firma cu care a lucrat sotia mea la Strehaia Am cumparat niste marfa si au venit si la noi. Eu nu am nicio treaba, numai sotia. Sotia este invinuita ca a colaborat cu acesti oameni. Daca au colaborat doua firme de tigani exista suspiciunea ca tiganii au fraudat statul. Asa inteleg ei sa faca circ „, a declarat Dorin Cioaba, citat de news.ro.
Acesta a afirmat ca cele doua firme ale sotiei sale sunt in faliment de zece ani de zile, procedura fiind aproape finalizata. De aceea, la domiciliul lor nu au fost gasite documente.
„Am cumparat deseuri de plumb si plumb de la niste firme din Strehaia cu care colaboram. Noi avem filmari, ca la mine in unitate exista camere video, am filmat numarul de masina, am filmat persoanele care au adus marfa, dar domnii considera ca sunt fictive vanzarile. Ne complicam la patru facturi de 20.000 de lei, dar au reusit spectacol mediatic” a mai spus Dorin Cioaba.
In acest dosar, poliţiştii din Mehedinți, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, efectuează 28 de percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Activitățile se desfășoară în județele Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București.
Potrivit anchetatorilor, „în perioada 2009 – 2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale”.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artifical impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro.
Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor.