Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea că în perioada 2010 — 2012 suspecții C.R. și C.C au înființat mai multe societăți comerciale, pe numele unor cetățeni români și moldoveni, cu sedii declarate la adrese fictive din portul și din orașul Constanța.
Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă, au fost întocmite documente fiscale pentru activități fictive de prestări servicii în portul și județul Constanța, în București, Brașov și Buzău.
Lucrările au fost contractate de o societate comercială din portul Constanța, iar cu complicitatea administratorului acesteia, o parte dintre ele au fost subcontractate în mod fictiv firmelor fantomă, facturile de plată pentru operațiunile fictive fiind înregistrate în evidențele contabile.
Citeşte şi Percheziţii în Bucureşti şi în alte patru judeţe la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani
Prin acest mod de operare, cu sprijinul unor funcționari bancari, coordonatorii grupului și-au însușit sume necuvenite de bani reprezentând TVA la plățile pentru lucrările fictive, administratorul firmei subcontractoare evitând astfel plata impozitului pe profit.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operațiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale și 27 de hard-disk-uri.
Valoarea prejudiciului estimat depășește suma de 3,1 milioane de euro.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.
Ancheta este coordonată de DIICOT-Serviciul Teritorial Constanța, iar la percheziții au participat ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău.
Citeşte şi Percheziţii la mai mulţi suspecţi de EVAZIUNE FISCALĂ. Ancheta vizează şi un cunoscut designer