UPDATE: Firmele investigate au achiziționat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc) în valoare totală de 91.632.797 lei, din ţări membre ale UE. Autoturismele intrau în circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în rețeaua evazionistă, iar la vânzarea pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată, și se înregistrau în contabilitate achiziții fictive de produse și servicii. În acest mod, ultimele firme din lanț solicitau deducerea TVA aferentă. Ulterior, autoturismele erau comercializate în sistem de leasing financiar pe teritoriul României cu adaosuri de 2-3% – de exemplu un autoturism Volvo cu o valoare de achiziție de 141.826,67 lei fără TVA, a fost livrat unei societăți specializate în leasing auto la prețul de 144.712,43 lei fără TVA.
Pentru menținerea aparenței legalității ultimelor firme din lanț, firmele furnizoare transferau bani în conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor. Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizați pentru stingerea datoriilor.
Crezând că îngreunează desfășurarea controalelor antifraudă, membrii rețelei au mutat sedii sociale în diferite județe și au cesionat părți sociale către persoane cu altă cetățenie decât cea română; în ciuda acestor eforturi, inspectorii antifraudă au analizat relațiile comerciale dintre firmele investigate și au identificat facturi emise de firme inactive, diferențe între achizițiile și furnizările declarate, acte contabile lipsă etc. De asemenea, practicarea adaosurilor foarte mici coroborată cu optarea pentru aplicarea regimului de taxare inversă la achiziții intracomunitare și încasarea TVA la momentul comercializării pe teritoriul național, au constituit indicii importante pentru scopul real al activității comerciale desfășurate de această rețea: mărirea numărului de tranzacții generatoare de TVA, colectarea cotei de 24% aferente și sustragerea de la plata acesteia către bugetul de stat.
Pentru asigurarea recuperării acestor prejudicii inspectori antifraudă au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de 6,2 milioane de euro (27.902.483 lei).
Cele mai multe percheziţii s-au facut în Cluj, Mureş şi Harghita, la persoane fizice, dar şi la 20 de sedii comerciale. Este vorba de o reţea care aducea maşini de lux din străinătate, membrii acesteia neplătind TVA şi fiind acum suspectaţi de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri.
Prejudiciul estimat se ridică la 4,5 milioane de euro. Conform unui comunicat oficial al DIICOT, procurorii au efectuat un număr de 93 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi a municipiului Bucureşti în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009-2015, pe teritoriul României (judeţele Cluj, Harghita şi Mureş, respectiv municipiul Bucureşti), Ungariei şi Germaniei s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, membrii grupului acţionând în sensul operaţionalizării unui circuit în care au fost angrenate societăţi comerciale care au funcţionat legal dar şi firme de tip „fantomă” utilizate în ample operaţiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare.