În cursul dimineţii de luni au avut loc 160 de percheziții la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița, într-o cauză penală complexă privind infracțiuni de corupție și evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracțional organizat.
De asemenea, procurorii DNA au percheziţionat locuinţa şi biroul procurorului Angela- Eugenia Nicolae, care deţine o funcţie de conducere în Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul este suspectat de trafic în acelaşi dosar.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a încuviinţat percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului ICCJ, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Citeşte şi Percheziţii cu SCANDAL la Apele Române Banat. Jurnaliştii, ATACAŢI CU BÂTE de angajaţi VIDEO
Este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili, angajați ai Ministerului Finanțelor Publice. Dintre persoanele implicate, în cazul a peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale.
Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii, că dosarul este unul complex, în care sunt vizate peste o sută de de firme româneşti şi străine, aproximativ 50 de persoane fiind suspectate de corupţie şi evaziune fiscală.
„Prejudicul estimat este de 50 de milioane de euro. Sunt vizate peste 50 de persoane suspectate că ar fi comis infracţiuni constituite într-un grup organizat, fapte de corupţie, evaziune fiscală. Sunt citate la sediul DNA 80 persoane, o parte în calitate de învinuiţi, o parte în calitate de martori. Pot să vă confirm ca sunt implicaţi administratori de firme, avocaţi, persoane care lucreaza în Mininsterul Finanţelor Publice. Se sustrăgeau de la plata taxelor datorate bugetului de stat, erau diverse circuite financiare care se derulau prin societăţi fantomă”, a declarat procurorul Laura Codruţa Kovesi.
La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), precum și de angajați ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General al Poliției Romane (IGPR) și ai Agenției Naționale de Administare Fiscală (ANAF). De asemenea, procurorii beneficiază de sprijinul Serviciului Român de Informații.