Percheziţii la contrabandişti cu ţigări în Bucureşti şi alte 10 judeţe. Gruparea formată din cetăţeni români şi moldoveni acţiona pentru a obţine ilegal importante beneficii financiare, cu ajutorul unor fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Marfa de contrabandă era ulterior vândută pe piaţa neagră, au precizat surse judiciare, conform Agerpres.
Anchetatorii susţin că este vorba despre un grup infracţional organizat transfrontalier. Membrii grupării din România se ocupau de toate detaliile legate de transmiterea de materiale pentru fabricarea ţigaretelor în alt stat membru UE, unde erau produse ilegal ţigaretele.
Prejudiciul în acest caz se ridică la suma de peste 31 milioane euro, conform unui raport întocmit de OLAF.
Citeşte şi: Doi militari, implicaţi în contrabandă cu tutun. Percheziţii de amploare în 41 de judeţe din România
Doi militari din Ialomiţa şi Bacău faceau parte dintr-o reţea de trafic de tutun destructurată de oamenii legii în cadrul unor percheziţii de amploare în 41 de judeţe în luna iunie.
Tutunul vrac era comandat din Bulgaria, era tocat şi vândut pe internet. În cadrul percheziţiilor, oamenii legii au descoperit două dube pline şi ţigări de contrabandă, cantităţi foarte mari de tutun.
Citeşte şi: Reţeaua heroinei de la Iaşi a picat! Cum erau transportate drogurile: „Chiloţii jos, vă rugăm!”
Autoritățile române au capturat peste 10 milioane de țigarete de contrabandă de la începutul stării de urgență, arată datele site-ului „StopContrabada.ro”, singurul centralizator în timp real privind situația capturilor de țigarete din România. Chiar și în contextul pandemiei de COVID-19, contrabandiștii încalcă orice regulă pentru a-și menține profiturile uriașe.
În 2019, statul român a pierdut circa 600 de milioane de euro din cauza contrabandei cu țigări, bani neîncasați din accize și taxe.