Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti „au dispus confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de patru persoane din care trei având calitatea de funcţionar în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. În cursul zilei de 25 martie au fost puse în executare mai multe mandate de percheziţie în vederea strângerii de material probatoriu”, a transmis, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
Procurorii au stabilit că „în cursul anului 2018, cei trei funcţionari din cadrul DSP Bucureşti au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că două persoane de cetăţenie italiană au calitatea de doctor şi dreptul de a practica aceasta profesie pe teritoriul României, eliberându-le coduri de parafă în baza unor dosare incomplete. Cu privire la cea de-a patra persoană s-a reţinut că în calitate de consilier juridic, reprezentant al celor două persoane de cetăţenie italiană, a înlesnit eliberarea codurilor de parafă în baza dosarelor incomplete şi a falsficat mai multe înscrisuri, prin care se atesta, în mod fals, că au fost depuse la dosarele sus menţionate toate înscrisurile necesare eliberării codurilor de parafă”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi nu avea dreptul să practice această meserie în România, a fost prins în februarie de poliţiştii de frontieră în vama Curtici, în timp ce încerca să iasă din ţară cu un tren cu destinaţia Budapesta. Ulterior, Matteo Politi a fost adus la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au emis pe numele lui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Percheziţiile la DSP au loc după ce Matteo Politi a primit cod de parafă din partea unei funcţionare a Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Potrivit ministrului Sănătţii, angajata DSP i-a dat codul de parafă falsului chirurg Matteo Politi „din milă”.
Ministrul Sănătății spune că eliberarea codului de parafă era ultimul pas care trebuia făcut pentru a obține drept de liberă practică în România. Primul, depunerea actelor doveditoare privind studiile, a fost făcut două luni mai târziu, în timp ce a doua etapă – la Colegiul Medicilor -a fost sărită.
Tot ministrul Sănătăţii a dezvălui că Matteo Politi încheiase şi poliţă de malpraxis.
„Acest domn avea încheiată și o poliță de malpraxis. Nu pot să spun numele instituției unde a făcut această poliță. Deci el a obținut codul de parafă fals pe 23 martie, a semnat un contract în 12 ianuarie, cu o clinică privată, și a obținut în februarie o poliță de malpraxis”, a completat Sorina Pintea.