Descinderile au avut loc în urma investigațiilor publicate pe site-ul tolo.ro potrivit cărora Vitalaire România și-ar fi dat în judecată peste 3.000 de clienți, fiind suspectă de evaziune fiscală.
Doar pe rolul Judecătoriei Iaşi, respectiva companie, Air Liquide Vitalaire, figurează în nici mai mult, nici mai puţin de 1.300 de dosare. Cele mai multe dintre dosarele consultate pe portalul instanţelor de judecată de către reporterii „Ziarului de Iaşi” sunt câştigate de firma farmaceutică. De remarcat că sumele sunt, de regulă mici: sub 1.000 de lei pentru fiecare pacient dat în judecată. Sunt şi exemple în care cei daţi în judecată plătesc peste această sumă şi, cumulat, penalităţile şi cheltuielile de judecată sunt aproape cât costul efectiv plătit pentru produsele închiriate.
Un exemplu, în 2012, Nicolae Ciulifică era dat în judecată de Vitalaire. Instanţa a decis ca bolnavul să plătească 1.625 de lei chirie restantă, 391 de lei penalităţi de întârziere şi 919 lei cheltuieli de judecată.
O altă escrocherie, prezentată de sursa citată, ar fi faptul că facturile încheiate în urma contractelor semnate de bolnavi sunt înregistrate în contabilitatea firmei cu sume infime. Alte facturi, având aceleaşi numere şi serii, neînregistrate, ar fi folosite în instanţă în dosarele în care bolnavii sunt executaţi silit.