Poliția desfășoară percheziții la Focșani, într-un dosar de înșelăciune care a provocat un prejudiciu de 840.000 de euro. Vizată este și o cunoscută bancă de la noi din țară.
Acțiunile vizează atât domiciliul unui bărbat(Radu Costel), cât și sediul firmei sale(Radu Macchine SRL), suspectată de implicare într-o escrocherie financiară care a provocat un prejudiciu de 840.000 de euro. Surse judiciare informează că bărbatul urmează să fie adus la sediul IPJ Ilfov pentru audieri.
Potrivit documentelor depuse de către UniCredit la dosarul penal, se pare că instituția financiară a fost implicată într-un mod nefast într-un joc de înșelăciune și corupție. Documentele indică faptul că UniCredit a primit un document de la administratorul Radu Macchine SRL, Radu Costel, care atestă un contract de vânzare-cumpărare pentru un bun deja vândut, în ciuda faptului că o altă persoană fusese deja prejudiciată prin intermediul unui contract de leasing.
Citeşte şi
După o investigație realizată de Puterea.ro privind activitatea UniCredit Leasing, autoritățile sunt acum pe urmele unui caz de corupție și înșelăciune cu un prejudiciu masiv estimat la 840.000 de euro.
Potrivit documentelor depuse de către UniCredit la dosarul penal, se pare că instituția financiară a fost implicată într-un mod nefast într-un joc de înșelăciune și corupție. Mai exact, a oferit un contract de leasing unei societăți comerciale pentru un bun care deja fusese vândut pentru compania Crusher Echipamente S.R.L. de către Radu Macchine SRL, tot prin contract de leasing la compania UniCredit Leasing. Această acțiune ar fi avut loc chiar în ciuda faptului că bunul în discuție figura ca fiind deja vândut de către firma lui Radu Costel, prin intermediul rețelei de anunțuri OLX.
În primăvara anului 2023, reprezentantul societății Matgrup Agregate SRL, interesat să achiziționeze o stație de concasare, a intrat în contact cu Radu Costel, reprezentantul societății Radu Macchine SRL(fosta SHAPE CAFFE SRL), care postase un anunț pe site-ul OLX referitor la vânzarea unei astfel de stații de concasare. În discuțiile inițiale, Radu Costel a furnizat detalii amănunțite despre stația de concasare și, ulterior, s-a deplasat împreună cu cumpărătorul în Italia, la firma producătoare, unde se afla în realitate stația de concasare.
Radu Costel prezentând cumpărătorului utilajul în valoarea de 480.000 de EURO care urma să fie achiziționat, în urma plății unui avans și a unui aranjament de leasing oferit de UniCredit Leasing.
Ulterior, cei doi au convenit să efectueze achiziția în sistem de leasing financiar, cu societatea Unicredit Leasing Corporation IFN S.A. ca finanțator. Această alegere părea să ofere o garanție solidă pentru livrarea stației, deoarece firmele de leasing sunt cunoscute pentru procedurile stricte în privința documentației de proprietate.
Cu toate acestea, odată ce a început procesul de aprobare a leasingului, activitățile infracționale ale lui Radu Costel au început să iasă la iveală. El s-a oferit să faciliteze relaționarea cu reprezentanții Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., pretinzând că poate accelera procesul. Însă, adevăratul său scop era să colaboreze cu reprezentanții firmei de leasing pentru a întocmi actele de finanțare astfel încât să primească contravaloarea stației de concasare, deși nu deținea acest bun și nici nu avea intenția să-l achiziționeze vreodată.
Pentru a convinge cumpărătorul să achite avansul solicitat de firma de leasing, Radu Costel i-a prezentat un antecontract de cumpărare încheiat cu producătorul italian și mai multe ordine de plată falsificate, care atestau intenția de achiziționare a stației. De bună credință, cumpărătorul a achitat avansul, fără să își dea seama că va fi înșelat.
La data de 22.02.2023, a fost semnat contractul de leasing financiar între cumpărător și Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., urmând ca în câteva zile să fie semnat și contractul de vânzare tripartit.
În momentul semnării contractului de vânzare tripartit, Bogdan Mizdran, reprezentantul Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., a explicat cumpărătorului că semnarea unui proces verbal de recepție a stației de concasare este obligatorie. Scopul real era de a se asigura că, prin semnarea acestui proces verbal, cumpărătorul nu va mai putea să aibă pretenții legate de nelivrare ulterioară.
Astfel, la data de 27.02.2023, a fost încheiat contractual de vânzare tripartit și procesul verbal de recepție. Un aspect semnificativ este că exemplarul procesului verbal rămas la cumpărător avea data de 27.02.2023, în timp ce exemplarul rămas la Unicredit Leasing Corporation IFN S.A. avea data modificată din 27 în 28 februarie 2023. Această modificare evidentă a datei a fost realizată pentru a crea aparența unei recepții, întârziind semnarea procesului verbal cu o zi, pentru a îndeplini formalitățile contractuale.
În contrast cu procedurile obișnuite, care implică verificări detaliate ale vânzătorului și ale proprietății asupra bunului vândut, Unicredit Leasing Corporation IFN S.A. a efectuat plata diferenței de preț într-o săptămână de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare tripartită, fără a avea acces la documentele necesare pentru a confirma legalitatea tranzacției. Acest aspect include lipsa facturii și a dovezii plății către furnizorul inițial al stației de concasare, elemente esențiale pentru a valida achiziția. Lipsa acestor documente ar fi trebuit să conducă la refuzul plății din partea Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., prevenind astfel căderea cumpărătorului în capcana înșelăciunii.
După finalizarea tuturor formalităților și plata integrală a stației de concasare către firma Radu Macchine S.R.L., administrată de Radu Costel, cumpărătorul, de bună credință până la final, a început să plătească ratele de leasing lunar. Cu toate acestea, livrarea bunului promis întârzia să apară.
În ciuda încercărilor repetate de a rezolva problema cu reprezentantul Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., Bogdan Mizdran, nu s-a întreprins nicio acțiune concretă pentru a asigura livrarea stației de concasare. În timpul acesta, vânzătorul, Radu Costel, devenea din ce în ce mai evaziv, iar firma sa, Radu Macchine S.R.L., a intrat în insolvență.
Citeşte şi
La un moment dat, conform mărturiilor, Radu Costel i-ar fi comunicat cumpărătorului să nu mai insiste deoarece a avut loc o ”țeapă”.
În luna ianuarie 2024, cumpărătorul a încercat o conciliere cu conducerea Unicredit Leasing Corporation IFN S.A. prin intermediul unei videoconferințe. Cu toate acestea, reprezentanții firmei au respins orice responsabilitate, preferând să încerce recuperarea banilor de la cumpărătorul înșelat în loc să recunoască vreo culpă în această afacere.
Un cumpărător înșelat a formulat o plângere penală, care a ajuns în cele din urmă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu. Delegat pentru efectuarea cercetărilor, SICE Ilfov a început să investigheze cazul, adunând dovezi clare privind infracțiunile comise de Radu Costel și complicii săi. Ceea ce a ieșit la iveală în timpul investigației este o rețea de protecție care a operat în umbră pentru Radu Costel. Descoperirea că acesta este nașul procurorului Gheorghe Stanciu, fost șef al DIICOT Vrancea și ulterior procuror militar în cadrul Secției Parchetelor Militare a PÎCCJ.
Reîncadrarea procurorului Stanciu în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a adăugat o nouă dimensiune la acest sistem de protecție, permițându-i lui Radu Costel să invoce cu mai multă ardoare conexiunile sale pentru a evita consecințele legale.
Mai multe detalii despre încrengăturile dubioasei afaceri, pe Puterea.ro