„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2011 – 2013, pe teritoriul României, în contextul desfăşurării de relaţii comerciale cu alte state, s-a constituit un grup infracţional, format din cetăţeni de naţionalitate chineză şi română, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale cu personalitate juridică română, care au desfăşurat o amplă activitate evazionistă provenită din comercializarea produselor importate din China – textile, încălţăminte, articole de uz casnic şi de construcţie”, se arată în comunicatul DIICOT, citat de Agerpres.
Membrii grupării înregistrau în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau facturi fiscale fictive, provenite de la societăţi tip ‘fantomă’, coordonate de către aceştia, scopul fiind înregistrarea de cheltuieli nereale în vederea diminuării taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 8,5 milioane euro.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi audiate 25 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale.
În cauză se efectuează cercetări şi cu privire la 50 de persoane juridice.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
CITEŞTE ŞI: Percheziţii în Dragonul Roşu: Poliţiştii au confiscat marfă în valoare de 150.000 de euro