‘O percheziţie este în curs la sediul nostru de campanie din Sankt Petersburg’, a anunţat Navalnîi pe Twitter, difuzând imagini video în direct în care se poate vedea cum militanţi discută aprins cu poliţişti.
Denis Mihailov, unul dintre militanţii aflaţi la faţa locului, a declarat pentru AFP că poliţia confisca obiecte precum ‘calculatoarele fixe şi portabile şi tot ce este imprimat’. Tânărul a postat apoi pe Twitter o fotografie în care arată afişele confiscate, pe care se poate vedea inscripţia ‘Pentru Navalnîi’, pe un fond roş-albastru.
‘În timpul ultimelor două zile, 11 dintre sediile noastre de campanie au fost percheziţionate, materiale informaţionale şi afişe ce îndemnau la manifestaţii au fost confiscate’ de poliţie, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei electorale a lui Aleksei Navalnîi, Ruslan Şavedinov.
‘Are legătură cu acţiunea noastră prevăzută pentru 28 ianuarie. Autorităţilor le este teamă că numeroase persoane vor ieşi în stradă şi ele încearcă să ne împiedice’, a adăugat el.
Declarat ineligibil pentru alegerile prezidenţiale din 18 martie, Aleksei Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să facă campanie pentru boicotarea alegerilor prezidenţiale din martie, în care Vladimir Putin este considerat marele favorit, şi să protesteze în toată Rusia la 28 ianuarie.
‘Mai mult de 90 de oraşe vor participa la această acţiune şi credem că percheziţiile vor continua’, a spus Şavedinov, adăugând că tocmai a aflat că o percheziţie este în curs la Ijevsk, la 1.000 de km est de Moscova.
Citeşte şi Alexei Navalnîi, despre Vladimir Putin: Vrea să devină împărat pe viaţă
Preşedintelui rus Vladimir Putin ‘îi este frică de mine, frică de oamenii pe care îi reprezint’, a declarat miercuri Aleksei Navalnîi într-un interviu acordat în exclusivitate AFP.
Opozantul a organizat deja în martie şi iunie două manifestaţii de amploare în mai multe oraşe din Rusia, manifestaţii care s-au soldat cu mii de arestări.
Aleksei Navalnîi a desfăşurat campanie timp de trei luni în întreaga Rusie, organizând mitinguri şi deschizând numeroase birouri în provincie, în pofida piedicilor puse de autorităţi, acţiuni care i-au adus trei termene de detenţie în 2017.
Ignorat de mass-media naţionale, el este foarte prezent pe reţelele sociale, unde anchetele sale asupra corupţiei elitelor politice sunt intens distribuite, mai ales cea asupra premierului Dmitri Medvedev, vizionată de 25 de milioane de ori pe YouTube.