UPDATE „Primează acum pentru noi măsurile excepţionale de continuitate a activităţii pentru că secţia este în acest moment plină şi trebuie să vedem exact cum gândim şi cum rezolvăm aceste cazuri care sunt internate”, a declarat, miercuri dimineaţă, la Digi 24, managerul Spitalului udeţean Piatra Neamţ, Codruţ Munteanu.
Potrivit acestuia, s-a reunit de urgenţă Comitetul Director.
„Totul depinde de hotărârea judecătorului de astăzi. Avem două direcţii pe care acţionăm. Una este să cerem la centrul nostru cu care ne sfătuim, la Iaşi, la Ortopedie, să ne dirijeze poate unul-doi specialişti sau rezidenţi cu care să putem să avem continuitate şi să putem rezolva aceaste cazuri care sunt internate. Să nu uităm suntem în spital de urgenţă, iar trauma este pe buzele tuturor la un spital de urgenţă, deci medicul ortoped trebuie să fie aici. Nu cred că în momentul acesta ar trebui să oprim activitatea sau să dirijăm bolnavii pe altă direcţie”, a mai spus managerul unităţii medicale.
Acesta a anunţat că secţia respectivă va fi supravegheată în permanenţă.
Colegiul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost convocat de urgenţă, miercuri dimineaţă, pentru a discuta situaţia de la secţia de Ortopedie, acolo unde patru din cei şase medici au fost reţinuţi, marţi seara, de Direcţia Generală Anticorupţie, fiind suspecţi de fapte de corupţie.
Managerul spitalului, Codruţ Munteanu, a declarat că este o situaţie nemaiîntâlnită, iar cei doi medici care au rămas în secţie nu pot asigura buna funcţionare a acesteia.
El a afirmat că şi la cabinetul de Ortopedie al Policlinicii se înregistrează o situaţie gravă, în condiţiile în care singurul medic a fost şi el reţinut de DGA, în acelaşi dosar.
Până în acest moment, DGA Neamţ nu a oferit date din dosar şi nici care sunt persoanele acuzate, însă potrivit unor surse ar fi vorba despre patru medici din secţia de Ortopedie a spitalului şi de medicul care deserveşte cabinetul de Ortopedie din Policlinică.
7 medici din Spitalul Judeţean, anchetaţi pentru mită. UPDATE: Cinci medici au fost reţinuţi
Acuzaţiile sunt, conform aceloraşi surse, de luare de mită pentru efectuarea de operaţii, dar şi fals în acte, atât în ceea ce priveşte achiziţia de materiale medicale pentru operaţii, cât şi pentru eliberarea documentelor medicale în Policlinică necesare dosarelor de pensionare anticipată.
Anchetatorii ar fi luat la percheziţiile efectuate, marţi, în spital şi Policlinică, registrele de consultaţii şi internări, precum şi documentele cu privire la devizele pentru materialele sanitare. Ofiţerii DGA, coordonaţi de un procuror de la Parchetul Judeţean, au condus la audieri cinci medici care, potrivit unor surse, ar fi primit, marţi seara, mandate de reţinere pentru 24 de ore.
Unul dintre medicii reţinuţi, marţi, de DGA a fost condamnat, în 2015, la o pedeapsă de doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi i s-a interzis a exercita profesia timp de un an. După expirarea perioadei de suspendare, medicul s-a reangajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, tot la secţia de Ortopedie.