„În această dimineață, peste 200 de polițiști, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pun în executare 16 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani”, precizează sursa citată.
Citeşte şi: Peste 40 de poliţişti locali au donat sânge pentru răniţii din club. PSD face o listă de potenţiali donatori
Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași. Participă și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Iași, Ilfov și Ialomița, scrie Agerpres.
„Cele 16 mandate de aducere sunt emise de Tribunalul Călărași, pe numele unor persoane din municipiul București, din județele Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Iași. Persoanele depistate urmează a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale”, se arată în comunicatul IGPR.
Din cercetări a rezultat că, în perioada 2010 — 2013, cele 16 persoane, în calitate de administratori și reprezentanți legali ai 15 societăți comerciale, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate.
Acestea sunt bănuite că ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziția de materiale de construcții și servicii, în valoare totală de peste 2,5 milioane de euro. Prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală este de 1 milion de euro, potrivit comunicatului IGPR.
Ulterior, prin intermediul societăților controlate, bănuiții ar fi efectuat mai multe operațiuni sau tranzacții financiare, urmărind spălarea sumelor de bani. Aceștia ar fi efectuat transferuri de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau ar fi rulat banii prin conturile societăților, metodă prin care ar fi fost ascunsă originea ilicită a fondurilor, cauzând un prejudiciu de 2,5 milioane de euro.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații, se mai menționează în comunicat.